Alexandra was ondervoed, maar is nu klaar voor de toekomst

Alexandra werd geboren in een straatarm gezin in El Salvador, waar honger en ondervoeding dagelijkse realiteit zijn. Het meisje, toen twee jaar oud, had te kampen met ernstige ondervoeding en voortdurende virale problemen zoals griep, maagklachten en diarree.

Helaas is Alexandra geen uitzondering. Volgens een recent rapport van de Verenigde Naties lijdt 6,5% van de mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied honger, waaronder 43,2 miljoen mensen, veelal kinderen.

Snelle actie van levensbelang bij ondervoeding in El Salvador

Voor kinderen zoals Alexandra kan een gebrek aan de juiste medische zorg fataal zijn. Zonder interventie kunnen symptomen van ondervoeding bij laag-inkomensgezinnen in El Salvador snel verergeren, vooral door beperkte toegang tot schoon water, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg.

Ondervoeding heeft blijvende gevolgen voor de groei, ontwikkeling en het welzijn van een kind. Vooral kinderen uit afgelegen gebieden lopen een groot risico. Gelukkig kregen Alexandra en haar broer op tijd hulp bij het NPH-ziekenhuis, waar ze de juiste voeding en zorg kregen.

Alexandra en haar familie
Alexandra en haar familie

Toegang tot gezondheidszorg is cruciaal

Het NPH-ziekenhuis biedt voornamelijk zorg aan kinderen uit het kinderdorp, maar staat ook drie dagen per week open voor kinderen uit de omliggende gemeenschappen. Dit biedt hoop voor gezinnen zoals dat van Alexandra. “Veel andere gezinnen zijn echter aangewezen op de publieke gezondheidszorg, waar goede behandeling niet gegarandeerd is,” waarschuwt dokter Karla. Voor gezinnen met beperkte middelen zijn zelfs de kosten van transport en voedsel vaak te hoog om naar een dokter te kunnen gaan.

Voor kinderen zoals Alexandra organiseert NPH jaarlijkse gezondheidscontroles. Dit stelt artsen in staat hun ontwikkeling te volgen en bij te sturen waar nodig. Dankzij deze zorg gaat het nu beter met Alexandra. Ze is inmiddels vijf jaar oud en haar gezondheid is aanzienlijk verbeterd, hoewel ze nog maagklachten heeft.

Een betere toekomst dankzij NPH

Op de NPH-school krijgt Alexandra voedzame maaltijden, wat haar gezondheid en groei ondersteunt. Dit is niet alleen voor Alexandra zelf een opluchting, maar ook voor haar ouders, Carolina en Enrique, die weten dat hun dochter op school veilig is en goed te eten krijgt. “Ik weet dat ze veilig is op school en maaltijden krijgt, terwijl ik op het veld werk,” zegt Carolina.

Ondanks de uitdagingen heeft Alexandra een positieve kijk op de toekomst. “Ik speel graag met mijn vriendinnen op school. Maar het allerleukste vind ik het ontbijt! Bonen, tomaten, brood en melk… Ik hou van bonen!” zegt ze giechelend.

Dankzij de zorg van NPH en de voortdurende ondersteuning is Alexandra nu klaar voor een betere toekomst, een toekomst zonder honger.

Alexandra