Elk kind heeft recht op onderwijs

Onze basisscholen en middelbare scholen garanderen onderwijs aan de kinderen die bij ons in het kinderdorp wonen, maar we openen ook onze deuren naar de gemeenschap en we bieden studiebeurzen aan externe studenten. Meer dan 2500 kinderen gaan van maandag tot en met vrijdag naar onze scholen.

Vaak hebben de kinderen die we verwelkomen geen of onvoldoende onderwijs gevolgd. Als een kind geen certificaat heeft van zijn laatst afgeronde graad, wordt hij of zij beoordeeld door een psycholoog. Die bepaalt wat het schoolniveau van het kind is. De kinderen worden zoveel mogelijk in klassen van hun leeftijdsgroep geplaatst.

Als een kind echter één of meer klassen achterloopt, moet hij/zij instappen in een speciaal programma en krijgt hij/zij bijles totdat het zijn of haar klasgenoten heeft ingehaald.

Mexico, Honduras, El Salvador, de Dominicaanse Republiek, Nicaragua, Guatemala en Haïti hebben de respectievelijke vergunningen van het nationale Ministerie van Onderwijs ontvangen. Het ministerie accrediteert namelijk de scholen en workshops om wettelijk erkende certificaten uit te delen wanneer de kinderen en jongeren hun studieprogramma’s voltooien. De inhoud en kwaliteit van het onderwijs omvatten internationale normen voor Montessori-onderwijs en het vak Engels (dat op de meeste scholen in die landen niet wordt aangeboden).


DE INVLOED VAN ARMOEDE OP ONDERWIJS

 • BOLIVIA
  Op het platteland gaan kinderen gemiddeld 4,2 jaar naar school.
 • DOMINICAANSE REPUBLIEK
  Overheidsinvesteringen in onderwijs vertegenwoordigen 2,3% van het BBP en staat op de 122e plaats van 132 landen.
 • EL SALVADOR
  70% van de jongeren van 16 en 17 jaar hebben geen toegang tot het secundair onderwijs.
 • GUATEMALA
  Slechts 48% van de jongens en 44% van de meisjes schrijven zich in op de middelbare school.
 • HAITI
  De participatiegraad van de middelbare scholen bedraagt maar 22% voor jongens en 29% voor meisjes.
 • HONDURAS
  Bijna 80% van de kinderen maakt de middelbare school niet af.
 • MEXICO
  Slechts 36% van de bevolking heeft het secundair afgemaakt.
 • NICARAGUA
  Van de 10.750 openbare scholen hebben minder dan 52 procent toegang tot veilig drinkwater en minder dan 23 procent heeft een toilet.
 • PERU
  2,5 miljoen kinderen tussen 5 tot 17 jaar, ofwel 34%, nemen deel aan beroepsactiviteiten.