Onderwijs, het recht van elk kind

Onze basisscholen en middelbare scholen garanderen onderwijs aan de kinderen die bij ons in het kinderdorp wonen, maar we openen ook onze deuren naar de gemeenschap en we bieden studiebeurzen aan externe studenten. Meer dan 2500 kinderen gaan van maandag tot en met vrijdag naar onze scholen.

Vaak hebben de kinderen die we verwelkomen geen of onvoldoende onderwijs gevolgd. Als een kind geen certificaat heeft van zijn laatst afgeronde graad, wordt hij of zij beoordeeld door een psycholoog. Die bepaalt wat het schoolniveau van het kind is. De kinderen worden zoveel mogelijk in klassen van hun leeftijdsgroep geplaatst.

Een kind met een leerachterstand wordt in een speciaal programma bijgespijkerd totdat het niveau van zijn of haar klasgenoten is behaald.

Mexico, Honduras, El Salvador, de Dominicaanse Republiek, Nicaragua, Guatemala en Haïti hebben de respectievelijke vergunningen van het nationale Ministerie van Onderwijs ontvangen. Het ministerie accrediteert namelijk de scholen en workshops om wettelijk erkende certificaten uit te delen wanneer de kinderen en jongeren hun studieprogramma’s voltooien. Het onderwijs in onze kinderdorpen is gebaseerd op de internationale normen voor Montessori-onderwijs, waarvoor alle leraren jaarlijks worden bijgeschoold. Daarbij doceren wij het vak Engels, dat op de meeste publieke scholen in die landen niet wordt aangeboden.


DE INVLOED VAN ARMOEDE OP ONDERWIJS

 • BOLIVIA
  Op het platteland gaan kinderen gemiddeld 4,2 jaar naar school.
 • DOMINICAANSE REPUBLIEK
  Overheidsinvesteringen in onderwijs vertegenwoordigen 2,3% van het BBP en staat op de 122e plaats van 132 landen.
 • EL SALVADOR
  70% van de jongeren van 16 en 17 jaar hebben geen toegang tot het secundair onderwijs.
 • GUATEMALA
  Slechts 48% van de jongens en 44% van de meisjes schrijven zich in op de middelbare school.
 • HAITI
  De participatiegraad van de middelbare scholen bedraagt maar 22% voor jongens en 29% voor meisjes.
 • HONDURAS
  Bijna 80% van de kinderen maakt de middelbare school niet af.
 • MEXICO
  Slechts 36% van de bevolking heeft het secundair afgemaakt.
 • NICARAGUA
  Van de 10.750 openbare scholen hebben minder dan 52 procent toegang tot veilig drinkwater en minder dan 23 procent heeft een toilet.
 • PERU
  2,5 miljoen kinderen tussen 5 en 17 jaar, ofwel 34%, nemen deel aan beroepsactiviteiten.