Tamales voor een betere toekomst

In onze nieuwsbrief over voedsel en water deelden we hoe onze kinderdorpen het land bewerken en voedsel telen om zelfvoorzienend te zijn. We ondersteunen ook gezinnen in de gemeenschap met advies en hulp om in hun eigen basisbehoeften te voorzien, zodat ze een duurzame toekomst voor zichzelf kunnen uitbouwen. Daarnaast bieden we de nodige hulp aan kinderen die niet voldoende gezonde voeding krijgen. Bij ons krijgen ze gezonde maaltijden om gezond op te groeien, zoals kleine Alexandra uit El Salvador. Wiens ouders fruit en tamales verkoopt om geld te verdienen.

Gezonde maaltijden en onderwijs bij NPH El Salvador

Alexandra werd geboren in een straatarm gezin in El Salvador, waar honger en ondervoeding dagelijkse realiteit zijn. Het meisje, toen twee jaar oud, had te kampen met ernstige ondervoeding en voortdurende virale problemen zoals griep, maagklachten en diarree. 

Voor kinderen zoals Alexandra kan een gebrek aan de juiste medische zorg fataal zijn. Zonder interventie kunnen symptomen van ondervoeding bij laag-inkomensgezinnen in El Salvador snel verergeren, vooral door beperkte toegang tot schoon water, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg.

Tamales recept

Tamales zijn een smakelijke mix van maïsdeeg en vulling, gestoomd in maïsschillen of bananenbladeren. Hoewel Mexicaanse tamales het bekendst zijn, wordt dit gerecht in heel Centraal- en Zuid-Amerika omarmd, waarbij elke cultuur zijn eigen draai eraan geeft. De kinderen in onze dorpen zijn dol op tamales!

Dit tamalesrecept werd met onze lezers gedeeld via onze nieuwsbrief om hen te verbinden met de echte verhalen achter onze missie. Nu willen we dat ook jij het probeert!

Ingrediënten:

  • 7 kopjes verse maïskorrels
  • 170g ongezouten boter
  • ½ kopje kristalsuiker
  • 1 ei
  • ½ el zout
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ kopje gedroogd maïsmeel
  • 20 gedroogde maïsschillen, 30 minuten geweekt in warm water

Bereidingswijze:

  1. Voeg de maïskorrels in porties toe aan een blender en pureer tot een glad mengsel.
  2. Klop in een kom met een elektrische mixer de boter en suiker tot een bleek mengsel. Voeg het ei, zout en bakpoeder toe en meng alles. Voeg het meel en de gepureerde maïs toe en mix tot een los, glad deeg.
  3. Leg een maïsschil plat voor u neer met de brede kant naar u toe. Verspreid 3 eetlepels van het deeg over de brede kant van de maïsschil, laat een rand van 2,5 cm aan de zijkanten vrij.
  4. Rol de lange zijden van de maïsschil samen over de vulling.
  5. Herhaal dit met de overige maïsschillen en deeg. Plaats de tamales met de naad naar beneden in een stoompan en voeg ongeveer 1,25 cm water toe. Dek af met een goed sluitend deksel en stoom gedurende 1 uur. Voeg indien nodig extra water toe.
  6. Haal de tamales uit de stoompan en serveer. Smakelijk!

De smaak te pakken? Schrijf u in op onze nieuwsbrief!

Onze nieuwsbrief zit vol met inspirerende verhalen zoals dat van Alexandra, die laten zien hoe uw steun het leven van kinderen verandert. U ontvangt speciale updates, exclusieve inhoud, en af en toe een heerlijk recept zoals deze!