Werken aan een HIV-vrije generatie

Haïti heeft de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt in de strijd tegen HIV en aids: het aantal nieuwe besmettingen is teruggedrongen, het aantal aidsgerelaterde sterfgetallen is gedaald en de toegang tot behandeling is verbeterd. Toch heeft het kleine eiland nog een lange weg te gaan om HIV-vrij te worden. Immers, ongeveer 55 procent van alle HIV-positieve mensen in het Caribisch gebied woont in Haïti.

Vrouwen en meisjes meest getroffen

Zoals op veel plaatsen worden vrouwen en meisjes disproportioneel zwaar getroffen door stigmatisering en culturele praktijken. Jonge vrouwen in Haïti hebben 3 keer meer kans om HIV-positief te zijn dan jonge mannen. Een van de voorvechters voor een AIDS-vrije generatie in Haïti is Dr. Jenny Edouard en haar toegewijde team in het kinderziekenhuis St Damien.

Dr Edouard meet een patiënt

Zorg voor meer dan 4.000 kinderen per jaar

Dr. Jenny Edouard strijdt al voor een HIV-vrij Haïti sinds ze in 2006 afstudeerde aan de medische faculteit in Port-au-Prince. Ze coördineert nu een gezondheidszorg- en HIV-programma in het kinderziekenhuis St. Damien, een 224 bedden tellend pediatrisch ziekenhuis dat jaarlijks meer dan 70.000 medische diensten verleent aan kinderen en hun families. Dr. Edouard houdt toezicht op een gezondheidszorg- en HIV-programma voor de gemeenschap dat jaarlijks aan meer dan 4.000 kinderen zorg verleent, met bijzondere aandacht voor de eliminatie van de overdracht van HIV van moeder op kind (PMTCT).

‘We hebben enorme vooruitgang geboekt in het stopzetten van de HIV-overdracht van moeder op kind. Onze PMTCT-programma’s zijn impactvol, praktisch en effectief geweest in het verminderen van HIV-overdracht in Haïti. De zuigelingensterfte is gedaald en wanneer moeders aan het programma deelnemen, krijgen hun kinderen de kans om HIV-vrij te leven. Binnenkort hopen we dat we in Haïti, een nieuwe, HIV-vrije generatie te kunnen zien’ zegt Dr. Edouard.

Bestrijding van het stigma van HIV

Dr. Edouard vertelt ‘PMTCT is een uitdaging in Haïti. We zien dat vrouwen vroege prenatale zorg uitstellen. We hebben moeite om onze patiënten op het platteland op te volgen. Bovendien is het aantal bevallingen in ziekenhuizen laag en het belangrijkste is het stigma rond HIV, waardoor vrouwen bang zijn dat hun partner hen in de steek laat of geweld gebruikt als ze aan het programma deelnemen. Dat zijn de dingen waar we tegen vechten.’

Een gezinsaanpak voor HIV-zorg en -behandeling

‘PMTCT-diensten openen de deur voor HIV-zorg en -behandeling, niet alleen voor vrouwen, maar ook voor hun partners en gezinnen. Wij geloven dat meer investeringen in het PMTCT-programma een aanzienlijke impact kan hebben op de overleving van moeders en kinderen in Haïti die HIV-positief zijn. Ondanks de vele uitdagingen waar we elke dag voor staan, zijn we ongelooflijk trots om te doen wat we doen.’ zegt Dr. Edouard.

‘Ons HIV-programma met geïntegreerde PMTCT-diensten werkt ongelooflijk goed. Bijna alle kinderen van de HIV-positieve zwangere vrouwen die door onze faciliteit worden ondersteund, zijn HIV-vrij. De afgelopen jaren hebben we te maken gehad met een aantal ongelukkige bezuinigingen, waardoor we personeel hebben verloren. Daarom zijn we meer dan ooit dankbaar voor partners die achter deze belangrijke programma’s staan.’