Rita Merli kraamzorgprogramma

Het Rita Merli kraamzorgprogramma van het St Damien-kinderziekenhuis opende haar deuren vlak na de aardbeving van 2010. Meer dan 50 ziekenhuizen werden bij die ramp beschadigd. Alleen al in het eerste jaar behandelde het St Damien-kinderziekenhuis zo’n 2.000 hoogrisicozwangerschappen.

Een prenatale controle bij St. Damien
Het enige hoog-risico kraamprogramma van Haïti

Dankzij het programma worden elk jaar 3000 baby’s geboren (ongeveer 250 per maand). Elke maand ontvangt het programma vanuit Italië, België en andere landen, artsen die vrijwilliger het programma willen helpen.

Gespecialiseerde zorg voor risicopatiënten

Volgens Dr. Davilmar (programmadirecteur) is ‘de zorg die wij in het St Damien-kinderziekenhuis verlenen, gespecialiseerde zorg, en de zwangerschappen die wij ontvangen zijn allemaal hoogrisicopatiënten. Voor normale bevallingen worden de patiënten naar andere ziekenhuizen doorverwezen. Hier op de kraamafdelingen hebben we ervaren en gespecialiseerde gynaecologen. Complexe gevallen zoals bloedingen, eclampsie, diabetes, zijn allemaal moeilijk te behandelen. Daarom biedt het St Damien-kinderziekenhuis de zorg die moeders nergens anders in het land kunnen vinden.’

Dr. Davilmar in gesprek met de ouders van een patiënt
Veel meer patiënten, te weinig middelen

De sluiting van sommige zorginstellingen hebben een grote invloed gehad op het volume en de soorten gevallen die naar het St Damien-kinderziekenhuis komen. Dr. Davilmar vergelijkt de statistieken van oktober 2017 tot januari 2019. ‘We ontvingen 751 zwangerschappen, maar helaas konden we er slechts 270 opnemen vanwege een gebrek aan bedden. Die overflowpatiënten hebben we overgebracht naar andere ziekenhuizen. In oktober 2018 steeg het aantal ontvangen patiënten met 40 procent tot 1.054 zwangerschappen. We waren in staat om slechts 319 op te nemen’, zegt hij.

Op de afdeling vinden maandelijks gemiddeld 150 bevallingen en 100 keizersneden plaats.

In de toekomst hoopt het programma het aantal bedden uit te breiden en een afdeling intensieve zorgen toe te voegen.