Hernando kon nooit kerstmis vieren

Hernando glimlacht weer. Het is fijn om hem eindelijk gelukkig te zien. Dat was nog niet zo lang geleden helemaal anders … Zijn levensverhaal kende dan ook enkele dramatische wendingen. Gelukkig kon hij terecht bij onze liefdevolle familie. Nu kijkt hij uit naar zijn tweede kerst.

Hernando is nu 10 jaar oud. Samen met zijn jongere broer en zus, Fabio en
Leila, kwam hij begin 2019 terecht in het kinderdorp van NPH Dominicaanse Republiek.

Tot dan was Hernando’s leven allesbehalve gemakkelijk. Hij groeide op zonder papa in een arme achterbuurt van de hoofdstad Santa Domingo, aan de oevers van de zwaar vervuilde Ozama-rivier. Er heerst daar veel werkloosheid en velen verdienen hun brood, in de strijd om te overleven, met misdaad, prostitutie en geweld.
Ook jongeren.

Hernando was 7 jaar oud toen zijn grootvader en bewaarengel, Pedrito, stierf. Zijn mama kreeg nadien mentale problemen en raakte verslaafd aan drugs.

Naarmate haar verslaving toenam, verergerde ook de leefsituatie van de familie. Het gebeurde dat zijn mama haar toevlucht zocht tot illegale praktijken om haar kroost te kunnen voeden. Soms kregen ze wat van de
buren, maar er waren ook dagen dat Hernando met een lege maag de straat op moest, op zoek naar eten. De kinderen werden volledig verwaarloosd en kregen bitter weinig liefde.

Tot ze door de sociale diensten naar het transitiehuis ‘Hogar de Paso Azúa’ werden gebracht. Van daaruit werden ze uiteindelijk in ons kinderdorp opgevangen. Onze organisatie, Nuestros Pequeños Hermanos (NPH), veranderde het leven van Hernando, zijn broer en zus. Maar de aanpassing was groot. Na hun aankomst voelden ze zich emotioneel, en waren ze soms opstandig. Nu bloeien ze open. De zorgverleners en psychologen helpen hen tot vandaag de dag met de verwerking van hun traumatisch verleden. Hernando is daarom NPH eeuwig dankbaar. Hij krijgt er medische zorg,
maaltijden, een dak boven zijn hoofd, genegenheid, steun en een schoolopvoeding. Hij zit vaak met een brede glimlach in de les.

Met diezelfde glimlach en pretlichtjes in de ogen denkt Hernando aan zijn favoriete tijd van het jaar: Kerstmis. Hij kan niet wachten op zijn tweede kerst bij Onze Kleine Weeskinderen.

‘Mijn gezin vierde vroeger nooit Kerstmis. Vorig jaar was mijn eerste kerstfeest magisch!’

Onze donateurs maakten dit waar voor Hernando en zijn broer en zus. Ook dit jaar kijken zij uit naar Kerstmis, hoewel het anders zal zijn door het coronavirus. Kerstmis staat daarom nog sterker in het teken van hoop en licht. Hernando hoopt dat de pandemie vlug verdwijnt en hij terug naar het normale leven kan. ‘Vrolijk kerstfeest iedereen’, zegt hij met zijn grootste glimlach.

Ik wil helpen

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.