Lysclène: in de steek gelaten langs de weg, nu liefdevol omringd

Het verhaal van Lysclène had fout kunnen aflopen. Zowel haar papa en mama verlaten het gezin wanneer ze nog maar een baby is. Zo belandt ze bij haar tante in de sloppenwijk van Port-au-Prince. Maar die zet haar letterlijk op straat. Gelukkig brengt het kinderdorp NPH Haïti redding.

Lysclène, bij haar aankomst in het kinderdorp

Lysclène werd geboren in het noorden van Haïti, als jongste in een gezin van 6 kinderen. Haar vader verlaat kort na haar geboorte het land, wat haar familie in nog meer armoede stort. En enkele jaren later doet haar mama precies hetzelfde. Lysclène blijft achter bij haar broers en zussen, maar die kunnen niet voor haar zorgen. Ze wordt uiteindelijk toevertrouwd aan een tante die in Port-au-Prince woont, in de ellende van de sloppenwijk van Cité Soleil.

Het meisje groeit er op zonder enige zorg of genegenheid. Meer nog, op een dag wordt ‘die extra te voeden mond’ haar tante te veel. Ze laat Lysclène op een afgelegen, verlaten weg achter en zegt: ‘Wacht hier, ik kom terug voor jou.’

De 9-jarige Lysclène wacht de hele dag. Ze breekt in tranen uit en kijkt uit naar de auto van haar tante die nooit meer zal terugkomen. Lysclène is doodsbang en uitgeput als de avond valt. Stel u voor wat er met dat hulpeloze meisje had kunnen gebeuren …

Gelukkig komt er een vrouw langs die ontroerd is door dit kleine, huilende meisje dat helemaal alleen is. Ze neemt haar mee naar de zusters Salesianen. Zij bekommeren zich om Lysclène. Onder hen bevindt zich ook Zuster Altagrace, een van de leerkrachten in de school van ons kinderdorp, Ste Hélène. Zo werd Lysclène in november 2007 opgenomen in onze grote familie. En voor het eerst leek het leven Lysclène – die tot dan alleen maar ellende en onverschilligheid had gekend – een beetje toe te lachen.

Al verliep de start in ons kinderdorp moeizaam. Lysclène had problemen met taal en maakte moeilijk vrienden. Dankzij ons speciale programma voor kinderen met een leerachterstand startte ze haar schoolopleiding. Nu is Lysclène 22 jaar oud. Ze heeft vrienden, bloeit open en wordt aangemoedigd door ons onderwijsteam. De weg is nog lang, maar net als elk van onze kinderen is ze gemotiveerd en blij om deel uit te maken van een gezin. Enkel dankzij donateurs zoals u kunnen we nog meer kinderen zoals Lysclène een betere toekomst bieden.

Lysclène, 22 jaar

Elk kind heeft recht op een thuis.

Lees hier hoe u in actie kan komen voor onze kinderen.

3 thoughts on “Lysclène: in de steek gelaten langs de weg, nu liefdevol omringd

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.