Ontdek de paastradities in Latijns-Amerika

Pasen is geen dag zoals een ander in België. Voor bijna iedereen is dit een belangrijk moment om samen te komen met vrienden en familie en waarden als vriendschap, naastenliefde en vergiffenis te vieren. 

In Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied is de meerderheid van de bevolking katholiek en is dit één van de hoogtepunten van het jaar.

Hieronder kunt u lezen hoe het in onze kinderdorpen gevierd wordt:

EL SALVADOR

Vasten: minder is meer

In El Salvador is het gebruikelijk om bij de hoofdmaaltijden brood of tortilla’s te eten. Tijdens de vastentijd eten we geen brood of tortilla’s. Zo hoeven de kinderen geen maaltijd over te slaan of zelfs honger te lijden, maar begrijpen ze wel de boodschap: we doen het even zonder iets wat we graag eten om ons lichaam en ziel te zuiveren.

Guatemala

Maakt kleurrijke straattapijten

Voor de kinderen en jongeren in het kinderdorp in Guatemala is Palmzondag het begin van een week vol mooie tradities. Vrolijke tapijten, optochten en spelletjes kleuren hun dagen. De kinderen voelen zich ware kunstenaars wanneer ze kleurrijk zaagsel in het mooiste tapijt omtoveren. Ook de kruistocht van Jezus wordt nagespeeld. In de kleine processie legt de godsdienstleraar op verschillende punten het lijden van Christus uit.

Mexico

Paaseieren zoeken

Tijdens Pasen komen de jongeren uit Cuernavaca naar het kinderdorp. Alle kinderen genieten samen van verschillende activiteiten, lekker eten en bezinning. Voor het paasontbijt zijn er donuts, chocolade-eieren en warme chocolademelk. Daarna gaan de kinderen op zoek naar verstopte eieren op het terrein.

Nicaragua

Steekt een groot nachtelijk vuur aan

In Nicaragua wordt het Laatste Avondmaal van Jezus herdacht op Witte Donderdag. Een priester wast de voeten van twaalf kinderen. Op zaterdag wordt een groot vreugdevuur aangestoken en gezegend. Daarna steken we de paaskaars aan en geven de kinderen het vuur door totdat alle kaarsen branden en de nacht oplicht en schittert.

Bolivia

Traditionele voetwassing

In NPH Bolivia is het een traditie om op Witte Donderdag de voetwassing van de twaalf apostelen na te spelen. Twaalf kinderen zitten in een halve cirkel en de directeur van het huis wast de voeten van elk kind. Sommige kinderen zijn zo kietelig dat het er al snel ontaardt in vrolijk gegiechel. Ze leren zo op een kindvriendelijke manier dat het belangrijk is om voor anderen te zorgen, te vergeven en elkaar lief te hebben

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.