Haïti staat in brand, de kinderen hebben uw steun nodig!

De erbarmelijke situatie in Haïti

De afgelopen jaren waren bijzonder turbulent voor de Haïtiaanse bevolking. Sinds 2019 hebben politieke, economische en sociale instabiliteit het land door elkaar geschud, waardoor de Haïtiaanse bevolking de straat op is gegaan. Brandstoftekorten blokkeren het land en verhinderen dat de bevolking naar het werk kan gaan. De inflatie beperkt de koopkracht van levensmiddelen voor een nu al verarmde bevolking. In 2022 besluit de regering om de brandstofprijs te verhogen om de staatsinkomsten te spijzen: dit heeft de onrust alleen maar verder aangewakkerd. Meer recent eist de Haïtiaanse bevolking het ontslag van Ariel Henry, de premier die het land moest leiden na de moord op president Jovenel Moïse in 2021. Vandaag is er immers geen democratisch verkozen politieke leider meer in het land. De laatste mandaten zijn in januari verstreken en er zijn momenteel geen verkiezingen gepland.

Bendes spelen een grote rol in de instabiliteit in het land

Deze instabiliteit heeft geleid tot de verspreiding van bendes. Ze zijn verantwoordelijk voor ontvoeringen, moorden, verkrachtingen en plunderingen. De Haïtianen worden nu geterroriseerd door deze bendes en durven hun huis nauwelijks te verlaten. De slachtoffers worden willekeurig gekozen en elke reis wordt gevaarlijk voor de bevolking. Gezondheidswerkers worden op weg naar huis aangevallen, moeders zijn het doelwit wanneer zij boodschappen doen om hun kinderen te voeden, leerlingen en leraren worden in de klas geraakt door verdwaalde kogels, ouders worden ontvoerd wanneer zij de school verlaten…De Haïtianen leven in angst.

De bendes richten een ravage aan: tussen januari en maart zijn in het land al 530 mensen gedood, 300 gewond, 277 ontvoerd en 160.000 ontheemd

Ze hebben tegenwoordig veel leden en zijn ook beter bewapend dan de Haïtiaanse politie. Zij verkrijgen hun wapens via de internationale handel, met name via de 1771 kilometer lange kustlijn. De lokale politie is niet in staat de controle te heroveren op het toenemend aantal gebieden dat in handen van bendes valt.

Een veiligheidscrisis

De internationale gemeenschap aarzelt echter om in te grijpen gezien de complexe situatie. Zo is er de onzekerheid over de resultaten van een interventie in Haïti, een land dat wordt geregeerd door een premier die niet door de grondwet wordt erkend. Ten tweede heeft Haïti al verschillende buitenlandse en VN-militaire interventies meegemaakt, die er niet in geslaagd zijn de stabiliteit op lange termijn te herstellen. Over dit laatste punt blijven de Haïtianen verdeeld, aangezien de laatste interventie van VN-vredeshandhavers in het land, na de aardbeving van 2010, heeft geleid tot een cholera-epidemie en talrijke schandalen over seksuele uitbuiting van Haïtiaanse vrouwen.

Humanitaire en gezondheidscrisis

Aan de veiligheidscrisis wordt ook een humanitaire en gezondheidscrisis toegevoegd. Momenteel wordt bijna de helft van de Haïtiaanse bevolking geconfronteerd met voedselonzekerheid. Meer dan 4,5 miljoen mensen worstelen om zich te voeden en hebben niet genoeg te eten. Daarnaast lijdt 1 kind op 5 momenteel aan acute ondervoeding en 562 Haïtianen sterven nu dagelijks van de honger.

Het land wordt al enkele jaren geconfronteerd met constante prijsstijgingen. In 2022 bereikte de inflatie 30%, terwijl 30% van de bevolking al in extreme armoede leeft met minder dan 2,15 dollar per dag.

Sinds eind 2022 is cholera bovendien teruggekeerd in het land. Brandstoftekorten en bendeactiviteiten verhinderen het vlotte verkeer van vrachtwagens met drinkwater. De bevolking drinkt daarom uit waterbronnen die onveilig zijn en mogelijk besmet met de cholerabacterie. Sinds het begin van deze nieuwe epidemie zijn er 2.439 bevestigde gevallen, 29.782 gehospitaliseerde gevallen en 594 doden. Gezien de huidige situatie ligt het werkelijke aantal vrijwel zeker veel hoger. De toegang tot de gezondheidszorg is moeilijk, waardoor waarschijnlijk niet alle choleragevallen worden geregistreerd. Het meest getroffen zijn kinderen van 1 tot 4 jaar en van 5 tot 9 jaar, die respectievelijk bijna 20% en 16% van de bevestigde gevallen uitmaken.

Voedselonzekerheid, armoede en gebrek aan toegang tot gezondheidszorg maken kinderen bijzonder kwetsbaar voor ziekten en bacteriën.

Wij blijven de kinderen beschermen & verzorgen

Onze teams in Haïti blijven voorzien in de behoeften van de kinderen. Kinderen uit Sainte-Anne en Saint-Simon werden overgebracht naar Sainte-Hélène, in de bergen van Kenscoff. In 2022 werden in Sainte-Hélène 54 nieuwe kinderen opgevangen uit verschillende gemeenschappen die de bendeoorlog ontvluchtten.

Het ziekenhuis St Damien blijft zoveel mogelijk kinderen behandelen. Veel andere ziekenhuizen hebben de deuren moeten slutien. In 2022 zijn het aantal opnames van kinderen met ondervoeding met 92% gestegen, in totaal 194 kinderen. Ook de terugkeer van cholera in het land bracht het ziekenhuis ertoe de COVID-afdeling te sluiten om het rehydratiecentrum voor kinderen met cholera op te zetten. Tussen oktober en maart 2023 werden bijna 644 kinderen van 0 tot 14 jaar behandeld.

Gena Heraty, die verantwoordelijk is voor kinderen en jong volwassenen met een handicap, geeft haar visie op de situatie in Haïti.

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.