Orkaan Julia raast door Latijns-Amerika

Orkaan Julia raast momenteel door Latijns-Amerika. De orkaan werd aanvankelijk geclassificeerd als een orkaan van categorie 1 maar later gedegradeerd tot een tropische storm in verschillende Latijns-Amerikaanse landen. Wij geven u een update.

Nicaragua

De storm Julia trok op zondag 9 oktober om 8.00 uur via de Caribische kust het land binnen met windsnelheden in de buurt van 70 km/u. Op het moment van schrijven heeft de centrale regering een nationale waarschuwing gegeven en de academische activiteiten opgeschort. Openbare instellingen hebben gemeld dat meer dan 1500 mensen hun huis hebben verloren. Daarnaast hebben ongeveer 240.000 mensen geen toegang tot elektriciteit. Tot overmaat van ramp hebben meer dan 80.300 gezinnen tijdelijk geen toegang meer tot schoon water. Er zouden ook 78 rivieren zijn overstroomd. NPH Nicaragua heeft de kinderen en jongeren van onze verschillende externe programma’s nauwlettend opgevolgd. Gelukkig heeft geen van hen aanzienlijke materiële schade geleden, afgezien van enkele kleine beschadigingen aan hun huizen.

Helaas heeft de storm verschillende infrastructuren van NPH Nicaragua geraakt. Er werden overstromingen en schade aan de scholen, administratieve kantoren en een ruimte voor het programma El Buen Samaritano gemeld in het kinderdorp Casa Padre Wasson en het studentenhuis Casa Juveniles Universitarios. Bovendien hebben nabijgelegen granaatappelplantages ook schade opgelopen: sommige delen werden vernield.

Honduras

Vanwege de aanhoudende regen heeft de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor nationale noodsituaties (COPECO) op 9 oktober om 9.00 uur de alarmtoestand met 24 uur verlengd. Het grootste deel van het land blijft op geel staan, met als enige uitzondering de noordwestelijke departementen, die op rood staan. Openbare en particuliere scholen hebben hun activiteiten tijdelijk opgeschort en de luchthaven van San Pedro Sula is preventief gesloten. De meeste gezinnen uit dat gebied hebben hun huis verloren. Er werden daarbij ook 3 doden en één vermist persoon gemeld.

NPH Honduras heeft geen schade of grote problemen gemeld, afgezien van de tijdelijke opschorting van de lessen. Ook de activiteiten in het familiecentrum ‘Centro Familiar San José‘ werden tijdelijk afgelast.

El Salvador

Hoewel de orkaan Julia in dit land is gedegradeerd tot een tropische storm, heeft El Salvador op zijn gehele grondgebied te kampen gehad met overvloedige regenval, harde wind, overstromingen en aardverschuivingen. Volgens een persbericht van de regering is de alarmtoestand met 48 uur verlengd.

Overheidsinstanties hebben verplichte evacuatiezones ingesteld en de activiteiten op de internationale luchthaven beperkt. Ook academische activiteiten zijn opgeschort (op 10 oktober).

NPH El Salvador kreeg te kampen met aanhoudende regen, maar er is geen grote schade aangericht. Als voorzorgsmaatregel werden de academische activiteiten tijdelijk stilgelegd en is het administratieve personeel uitsluitend op afstand blijven werken.

Guatemala

Met windsnelheden van rond de 60 km/u hebben het agentschap dat verantwoordelijk is voor nationale rampen (CONRED) en verschillende andere instellingen evacuaties uitgevoerd. Het agentschap heeft ook schuilzones voorzien om de slachtoffers van de orkaan Julia te helpen. Het departement Izabal – waar een familie woont die deel uitmaakt van ons OneFamily-programma – is het meest getroffen door de storm. Gelukkig meldt deze familie geen schade.

De faciliteiten van NPH Guatemala, gelegen in Chimaltenango, zijn – net als de faciliteiten in andere landen – blootgesteld aan constante maar relatief onschuldige regen. De kinderen en jongeren zijn veilig en de lessen werden preventief geschorst.

Wij zullen u op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen van de orkaan Julia in Latijns-Amerika via onze website en Facebook. Wenst u in tussentijd toch een bijdrage te storten voor de schade aan het kinderdorp in Nicaragua, kan u dat doen via onderstaande knop.

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.