Empowerment van vrouwen in Latijns-Amerika: Het Semilla Project van NPH

Vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Wereldwijd wordt stilgestaan bij de rechten en vrijheden van vrouwen. Geen overbodige luxe. Want in Latijns-Amerika zijn vrouwen vaak nog achtergesteld aan mannen en is de arbeidsparticipatie van vrouwen veel lager dan in de rest van de wereld. Mede door de diep ingesleten machocultuur.

NPH Belgium doet hier iets aan!

Empowerment en zelfredzaamheid

Een belangrijk onderdeel van onze missie is het bevorderen van empowerment en zelfredzaamheid van kwetsbare gezinnen in Latijns-Amerika. In veel gezinnen staan de moeders er alleen voor. Met ons Semilla Project (semilla betekent zaadje) geven wij vrouwen een duwtje in de rug – planten we een zaadje- om op de lange termijn de financiële situatie van hun eigen gezin te verbeteren. Dit doen we door middel van een microkrediet. Door deze kleine leningen te verstrekken kunnen deze vrouwen een eigen bedrijfje starten, een eigen inkomen verdienen zodat ze hun kwaliteit van leven én dat van hun kinderen kunnen verbeteren.

Leydi’s verhaal met NPH

Merary (15), Melanie (11) en Miguel (7) kwamen in 2016 in de residentiële opvang van NPH Bolivia te wonen op verzoek van de autoriteiten voor sociale bescherming. De school van de oudste twee meisjes had een melding gemaakt van onveilige situaties bij moeder thuis, en Miguel werd als baby door zijn moeder achtergelaten bij een buurvrouw en was ondervoed. Oma Leydi heeft Miguel snel uit deze situatie gehaald, maar toen was er al een melding gemaakt en de autoriteiten weigerden Leydi de voogdij te geven.

De kinderen kwamen bij NPH terecht. De allerkleinste, Miguel had er moeite mee dat hij niet bij zijn oma en haar partner kon zijn, die hij nu papa en mama noemt. Voor de oudere zussen was het proces van gezinsversterking complexer. Melanie wilde in eerste instantie niet bij haar oma gaan wonen. Merary kampte met tegenstrijdige gevoelens. Uiteindelijk kozen de drie er toch voor om bij oma te gaan wonen en kreeg Leydi in februari 2023 de voogdij tijdens een hoorzitting.

De band tussen de kinderen onderling én tussen de kinderen, Leydi en haar partner is heel sterk geworden. Het gezin heeft een nieuwe routine ontwikkeld waar iedereen zich prettig bij voelt.

Leydi voor haar huis

Zaadje planten

De financiële situatie is nog wel een aandachtspunt. De partner van Leydi werkt op het land en moest tot voor kort in zijn eentje voor de inkomsten zorgen. Het gaat hierbij echter om een informele baan: inkomsten zijn onzeker en er zijn geen sociale zekerheden aan verbonden. Omdat Leydi de zorg voor de kinderen op zich heeft genomen, is zij veel aan huis gebonden. Leydi had zelf wel een idee om aan extra inkomsten te komen: ze kan goed brood bakken en had al een grote oven in haar huis
staan.

Samen met NPH is er een plan gemaakt om een bakkerij aan huis te starten. Het gezin volgde een workshop over hygiëne in de keuken en Leydi kreeg een training financiële administratie. Van NPH kreeg ze een lening van 500 Bolivianos, deze kan ze terugbetalen wanneer het mogelijk is voor haar. En het geld dat ze teruggeeft, zal weer gebruikt worden voor andere gezinnen. Met dit startbedrag werden de eerste ingrediënten gekocht. Leydi startte met het bakken van suikerbroodjes, kaasbroodjes en tortilla’s. Ze verkoopt deze broodjes aan buren en vanuit verschillende winkels in de gemeenschap. Omdat ze zelf niet in de winkel hoeft te staan, houdt ze genoeg tijd over om voor de kinderen te zorgen, en de kinderen helpen af en toe een handje mee in de bakkerij. Leydi is er ontzettend trots op dat de broodjes goed ontvangen worden en dat de bakkerij inmiddels goed loopt.

In september kon Leydi de eerste terugbetaling doen van 50 Bolivianos: “ik hoop dat een ander gezin hiermee dezelfde kans krijgt als wij hebben gekregen”.

Leydi en haar twee kleinkinderen

Steun deze sterke vrouwen

Door het planten van het ene zaadje verbeteren we niet alleen het leven en toekomst van deze vrouwen, ook hun kinderen profiteren hiervan. Op deze manier draagt NPH Belgium bij aan het doorbreken van de armoedespiraal.

Om dit project te financieren is geld nodig. Het zou geweldig zijn als je mee wilt helpen om ervoor te zorgen dat vrouwen zoals Leydi weer in hun kracht kunnen staan en zelf kunnen bouwen aan een toekomst voor het hele gezin.

Al vanaf € 25 geef je een vrouw een steuntje in de rug.

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.