Escalerend bendegeweld in Haïti bedreigt kinderen en families

NPH Haïti is solidair met de kinderen en families die geconfronteerd worden met ernstige bedreigingen voor hun veiligheid en welzijn, in het bijzonder in de omgeving van Port-au-Prince. Recente berichten van lokale nieuwszenders suggereren dat intensievere conflicten tussen bendes, mogelijk aangewakkerd door de instroom van nieuwe munitie, bijdragen aan deze alarmerende situatie. Ook de Belgische media namen het nieuws de afgelopen dagen op. Deredactie.be vertelt zo in een reportage dat het bendegeweld elke dag het leven kost aan 13 mensen.

Veiligheid van de kinderen is hoogste prioriteit

De nationaal directeur van NPH Haïti, Kenson Kaas, verzekert de veiligheid van de kinderen in het kinderdorp St. Helene in Kenscoff en benadrukt dat het kinderdorp, ondanks het bendegeweld, een veilige omgeving blijft voor de kinderen. Ondertussen kampen de gemeenschapsscholen in Tabarre in Port-au-Prince wel met verstoringen als gevolg van het hevige geweld. Af en toe sluiten de deuren om de veiligheid van de leerlingen te garanderen. Ook het geweld rond het St. Damien kinderziekenhuis zorgt voor problemen. Maar het kinderziekenhuis speelt een zodanig cruciale rol in de stad, dat patiënten er medische hulp blijven zoeken.

Blokkades beperken toegang tot voedsel en water

Januari 2024: dodelijkste maand in meer dan 2 jaar

Volgens de Verenigde Naties was januari 2024 de dodelijkste maand in meer dan twee jaar, met meer dan 800 doden, ontvoeringen en gewonden. Daarnaast werden in deze periode ongeveer 300 bendeleden getroffen, met in totaal 1.108 slachtoffers. Dit is meer dan het drievoudige van het aantal in januari 2023.

Het escalerende bendegeweld leidt tot protesten tegen de regering en onrust in minstens 24 steden, waarbij ten minste 16 doden en 29 gewonden vielen, voornamelijk als gevolg van botsingen tussen demonstranten en politietroepen.

Meer dan 3 miljoen kinderen nood aan humanitaire hulp

Vorig jaar zijn 167 jongens en meisjes gedood of gewond geraakt door kogels. Sommigen zijn het slachtoffer geworden van gerichte aanvallen door bendes of “zelfverdedigingsgroepen”, wat duidelijk maakt dat er dringend iets moet gedaan worden aan de bescherming van kinderen in het land.
De onrust heeft ernstige gevolgen voor essentiële voorzieningen zoals onderwijs, gezondheidszorg en bescherming, waardoor meer dan 3 miljoen kinderen humanitaire hulp nodig hebben.

NPH Haïti roept op tot actie

“Als wereldgemeenschap moeten we solidair zijn met de bevolking van Haïti in deze moeilijke tijd. NPH Haïti dringt aan op onmiddellijke actie om de onderliggende oorzaken van het bendegeweld aan te pakken, dialoog te bevorderen en inspanningen om vrede en stabiliteit te herstellen te ondersteunen. We roepen partners en supporters op om samen met ons het bewustzijn te vergroten, te pleiten voor vreedzame oplossingen en hulp te bieden aan degenen die getroffen zijn door het geweld in Haïti. Samen kunnen we een betekenisvol verschil maken en bijdragen aan een betere toekomst voor Haïti en haar bevolking”, aldus Kenson Kaas.

Onze internationale NPH-gemeenschap stuurt donaties rechtstreeks naar de rekening van NPH Haïti, om voedsel te kopen voor de kinderen en families. Wil je ons steunen in deze urgente situatie, geef het dan even mee als opmerking bij je donatie.
Totaal


Opdat uw giften zouden kunnen vermeld worden op uw fiscaal attest , hebben wij uw nationaal nummer nodig.

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.