In Haïti komt en gaat de helikopter de hele dag heen en weer, om buitenlandse mensen weg te halen uit het land. Maar wij blijven ter plaatse, onvermoeibaar en vastbesloten om niemand achter te laten. De impact van de humanitaire crisis veroorzaakt immens veel leed en noodhulp blijft er van cruciaal belang. Onze collega, Gena Heraty van NPH Haïti, geeft een update van de huidige situatie.
De realiteit van de crisis: 60% ontvlucht de hoofdstad
April 2024 – “De helikopter komt en gaat de hele dag. Vlak over onze hoofden, op weg naar de Amerikaanse ambassade. De meeste buitenlanders zijn vertrokken. Terwijl ik hem voorbij zie vliegen, denk ik aan al die mensen die geen optie hebben om te vertrekken. Ik denk aan onze verpleegster met opgezwollen ogen na een hele nacht huilen. Aan één van onze medewerkers die zo mager geworden is, omdat hij niet kan slapen of eten door de schrik. Ik denk aan de vrouw die vermoord werd omdat ze geen lucifers gaf aan de bende die een huis in brand wilde steken.
We gaven onze medewerkers rijst en vis voor Pasen. Ze deelden het zelfs met anderen. Voedsel wordt een grote uitdaging voor iedereen. Gezondheidszorg ook. Schoolgebouwen zijn afgebrand. En 50.000 mensen zijn de hoofdstad in 3 weken tijd ontvlucht. Mensen die nergens heen kunnen.
Daar komt de helikopter weer. De ramen trillen. Maar wij laten de Haïtianen niet achter, we blijven tot het einde, voor iedereen die onze hulp nodig heeft. Bedankt voor jullie steun!”
Zoals u leest, is meer dan 60% van de mensen uit de hoofdstad gevlucht naar het zuiden van Haïti. In Petionville en Delmas, gebieden rond de hoofdstad die grotendeels onaangetast waren, gaat de situatie ook achteruit. Bendes zaaien er angst en onrust en dagelijks vallen er burgerdoden. Ook de route naar Kenscoff waar het kinderdorp ligt, is de laatste tijd erg instabiel. Dit stelt de morele kracht van het NPH-personeel op de proef. Ze zijn afhankelijk van deze wegen voor hun dagelijkse woon-werkverkeer. Maar onze mensen gaan moedig door.
Eerste noodhulp mogelijk dankzij Belgische donateurs
Dankzij de steun van onze donateurs zamelden we in België al meer dan € 39.000 in.
Zo kunnen we zeer snel een eerste hulp bieden. “Het ingezamelde geld wordt gebruikt om essentiële goederen te verstrekken aan mensen in nood. Zoals voedsel, water, medische hulp, onderdak of geld. ”, aldus Kenson Kaas, directeur van NPH Haïti.
Zo hielpen we onder andere meer dan 140 gevluchte families met basisgoederen in onze gebouwen in Tabarre. Ook hielpen we 19 families van personeelsleden die niet terug kunnen keren naar hun huis. We hielpen een aantal ex-pequenos met grote financiële problemen door de instabiliteit.
Voedselpakketten met rijst, bonen, olie, pasta en melk werden uitgedeeld aan 501 gezinnen en studenten. Ook het St Damien kinderziekenhuis, voor een eerste lading water, voedsel, medisch materiaal en brandstof om het draaiende te houden.
Oproep tot langdurige hulp in tijden van crisis aan Haïti
Maar, de enorme uitdagingen onderstrepen de kritieke behoefte aan langdurige financiering. Bijna 70% van de huishoudens in de hoofdstad kent ernstige voedselonzekerheid. En bijna alle ziekenhuizen zijn gesloten. “Noodhulp inzamelen blijft dus nog een hele tijd cruciaal om directe hulp te bieden aan mensen en kinderen in tijden van crisis in Haïti. Het aantal vluchtelingen neemt toe, de voedselprijzen blijven stijgen en het belang van ons kinderziekenhuis blijft ook toenemen. We werken onvermoeibaar verder, maar om jullie een idee te geven: vandaag staan er nog eens 600 ongelezen berichten in mijn mailbox, met vragen om hulp”, aldus Kenson.
Ook het St Damien kinderziekenhuis heeft blijvende financiering nodig om hoogwaardige gezondheidszorg te bieden.
Om de veiligheid van ons personeel te garanderen en ervoor te zorgen dat het ziekenhuis open blijft, is het 24/7-crisissysteem nog een tijd van kracht. Wat € 335.000 kost om dit 3 maanden vol te houden. Het aantal pediatrische consultaties en risicozwangerschappen steeg daarnaast fel de afgelopen weken. Vooral pasgeborenen, kinderen en zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico op complicaties en overlijden door de huidige crisis. Voor de poorten van het ziekenhuis verzamelen dagelijks moeders met hun zieke kinderen. Ons medisch personeel moet de moeilijke beslissing nemen welke kinderen die dag behandeld kunnen worden.
Zo vertelt ook Ellie Jean uit Petit-Goave hoe het kinderziekenhuis onlangs zijn jonge zoon Lens opving. “We hadden geen hoop meer, tot we terechtkonden bij St Damien. Ze vertelden ons dat Lens leukemie heeft. Ook in deze uitzonderlijke omstandigheden, voelden we ons zo welkom. Het is één van de weinige ziekenhuizen die ook vandaag nog medische zorgen biedt. Zonder hen was mijn zoon er waarschijnlijk niet meer geweest”, aldus Ellie.
Waarom er nog hoop is en uw steun belangrijk is voor de toekomst
Soms vragen mensen ons waarom ze Haïti nog moeten steunen. Is er nog wel hoop? We hopen dat deze getuigenissen tonen dat wij samen wel degelijk een enorm verschil maken.
Rick Frechette, oprichter van het kinderziekenhuis, vat het als volgt samen: “Er zijn niet meer dan 3.000 gangleden. Maar, zij hebben de controle over 3 miljoen mensen. Verdienen die 3 miljoen mensen onze hulp niet? Verdienen ze geen menselijkheid? Wij zijn samen sterk genoeg. Met hulp en giften, slagen we erin om verandering en hoop te bieden in tijden van crisis aan Haïti”.
Daarom gaan we de komende maanden verder met het crisisprogramma om Haïti, de NPH kinderen, families, werknemers en patiënten van het kinderziekenhuis te helpen.