Interview over het peterschapsprogramma met NPH Belgium in Fokus Kind

Fokus contacteerde Stichting NPH Belgium/ Fondation NPH Belgium en Pleegzorg Vlaanderen een paar maanden geleden voor een interview. In de editie Fokus Kind, komen allerlei onderwerpen aan bod rond de opvoeding van kinderen en vragen die ouders zich vaak stellen. Fokus nam contact op met onze organisatie in het kader van de alternatieve manieren om een kwetsbaar kind een warme thuis te geven als de ouders dat helaas niet kunnen. Het is een ware eer voor onze organisatie, die zich dagelijks inzet om kinderen in Latijns-Amerika en Haïti een liefdevolle thuis en alle kansen in het leven te geven.

Het peterschapsprogramma bij NPH Belgium

Onze collega, Noémie Marquet, gaf in die context een woordje uitleg over het peterschapsprogramma en de missie van NPH Belgium als lid van de grote familie van Nuestros Pequeños Hermanos (letterlijk « onze kleine broertjes en zusjes”). Het interessante interview mondde uit in een prachtig artikel.

Binnen de veilige muren van onze 11 kinderdorpen (in Guatemala, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Mexico, Dominicaanse Republiek, Bolivia, Peru en Haïti), maar ook in de omliggende arme gemeenschappen, geven wij namelijk weeskinderen, verlaten kinderen en kinderen die in risicovolle situaties leven de nodige medische zorg, gezonde voeding en onderwijs. De elementaire bouwstenen in het leven. Enkel op die manier kunnen zij de armoedecirkel doorbreken en een nieuwe toekomst opbouwen om later als verantwoordelijke volwassenen op hun beurt een steentje bij te dragen aan hun maatschappij

Kinderen die wees zijn of niet meer bij hun ouders kunnen wonen, vangen we op in kinderdorpen,” vertelt Noémie Marquet. “Ze wonen er in hun eigen huisje met een eigen opvoeder of opvoedster. Zo benaderen we zoveel mogelijk het familiegevoel. We steunen ook kinderen in hun eigen familie met voeding, onderwijs en medische zorg.

Wat is dan het peterschap?

Peter of meter worden betekent één (of meerdere) specifiek kind steunen door het een toekomst te bieden en, indien gewenst, een persoonlijke relatie met hem/haar opbouwen.
“Via briefwisseling vertellen ze elkaar over hun leven, over wat ze deden op hun verjaardag of hoe ze Kerstmis vierden. Peters en meters krijgen ook elk jaar een schoolrapportje toegestuurd van hun petekind.”

Bij NPH Belgium worden peters en meters ‘WereldOuders‘ genoemd. Een WereldOuder is een persoon die, net zoals een ouder, de noden van een kind beantwoordt en zijn/haar ontwikkeling opvolgt. Hij/zij is een waar lid van onze grote familie.

“Het is een heel wederkerige relatie”, benadrukt Marquet. “Ik zie het als een uitwisseling van culturen. Het geeft een heel mooie synergie. Wat de kinderen me vertellen, is dat ze dankzij het peter- en meterschap echt het gevoel hebben dat iemand om hen geeft. Al is het aan de andere kant van de wereld: er is iemand die zich bekommert om wie ze zijn en wat ze worden.” Interesse? Vind meer informatie over het peterschap hier.

Lees het interview met Focus op hun website : https://www.fokus-online.be/maatschappij/gezin/pleegzorg-je-gezin-openstellen-voor-een-kwetsbaar-kind/

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.