Maanden in het kinderziekenhuis door kanker

Yolande is een alleenstaande moeder van vijf kinderen in Haïti. Ze heeft het niet breed want ze moet overleven met het weinige dat ze op de straat verkoopt. Het gezin blijft met moeite overeind. Als één van haar kinderen ziek wordt, weet Yolande niet altijd hoe ze bij de dokter kan geraken. En dan gaat de gezondheid van Elaine, haar vijfjarige dochter, plots achteruit.

Yolande & Elaine

De diagnose van Elaine in het St Damien kinderziekenhuis

Vanaf dat moment stort de wereld van de familie ineen. De dokters in de omstreken kunnen geen oorzaak vinden. Pas na vier doorverwijzingen en een ellenlange reis naar het St Damien kinderziekenhuis, wordt een juiste diagnose gesteld: Elaine heeft kanker.

Wachten in de gangen van het kinderziekenhuis

De behandeling wordt gestart. Maar door de afstand, de huidige moeilijke politieke situatie en rondzwervende bendes kan Yolande niet zomaar heen en weer reizen tussen het kinderziekenhuis en haar andere kinderen. De mama van Elaine leeft maanden lang in de gangen van het kinderziekenhuis. Ze heeft alles over voor de kankerbehandeling van haar dochter. Maar ze krijgt de rest van het gezin alleen te horen via één wekelijks telefoontje. De verpleegsters van St Damien hebben Yolande vaak in de gangen van St Damien zien wenen. Het is immers een hartverscheurende situatie voor haar. De vier andere kinderen verblijven thuis bij een tante, zonder hun enige ouder. Ze voelt zich falen als moeder.

Elaine mag weer terug naar huis van de dokters

Ondertussen strijdt Elaine dapper verder tegen de verschrikkelijke ziekte. Het is niet gemakkelijk voor zo’n klein meisje en de behandelingen vergen veel van haar. Maar ze geraakt er gelukkig bovenop. Wanneer ze terug naar huis mag van de dokters, kunnen moeder en dochter geen kant op. Haar mama heeft geen geld meer om terug naar haar gezin te keren … Een onmenselijke situatie.

Het zou volgens Yolande beter zijn als er meer ziekenhuizen zoals St Damien bestaan, omdat ze dan niet zo ver moet reizen om hulp voor haar kinderen te vinden. U kan families zoals die van Elaine helpen met een gift. Zij zouden u eeuwig dankbaar zijn.

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.