Kinderen uit Latijns-Amerika delen hun verhaal

Volgens verschillende inschattingen zouden er in Latijns-Amerika alleen al 10 miljoen kinderen zonder ouderfiguur of ouderlijk toezicht leven. Ook bijna de helft van de huishoudens heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Veel van onze kinderen komen dan ook uit gezinnen met ouders die de financiële middelen niet hebben om in hun basisbehoeften te voorzien, die hun kinderen verwaarloosden, aan risicovolle situaties blootstelden of overleden zijn. NPH biedt een familie voor die kinderen in negen van de armste landen in de regio. Dit is enkel mogelijk dankzij de hulp van onze donateurs.

Daarom vertellen de kinderen u graag zelf hoe hun leven dankzij u veranderd is:

Georgina woont graag in het kinderdorp in Bolivia

Achtergrond: Toen Georgina 4 jaar oud was, merkte de sociale dienst op dat haar alleenstaande moeder voortdurend onder invloed van alcohol was en ze haar kinderen soms dagenlang alleen achterliet in risicovolle situaties. Georgina en haar zus worden in 2010 op gerechtelijk bevel opgenomen in het kinderdorp van NPH Bolivia. Later wil ze graag lerares lichamelijke opvoeding worden.

Georgina zegt: “Ik ben NPH erg dankbaar omdat ze voor ons zorgen, we naar school kunnen gaan, we er voldoende te eten krijgen. In het dorp kunnen we ook activiteiten zoals “Createens” bijwonen om bij te leren over kunst, muziek en schoonheid. Ik hoop dat u ons blijft steunen met dit soort activiteiten, want ons kinderdorp in Bolivia heeft er veel aan”.

Nayeli uit de Dominicaanse Republiek kreeg zelfvertrouwen in het kinderdorp

Achtergrond: Nayeli was 14 toen ze met haar zusjes bij NPH terecht kwam. Hun moeder liet hen in de steek en hun vader
werd door de politie gearresteerd. De meisjes waren onbeschermd en bleven in extreme armoede achter. Nayeli is een liefdevol en bescheiden meisje, ze deelt graag met haar zussen en houdt erg van dansen. Ze hoopt haar middelbare
schoolopleiding af te maken en te studeren om haar familie te helpen.

Nayeli zegt: “Ik heb het gevoel dat ik een plek gevonden heb waar ik erg geliefd ben. NPH heeft mijn leven ongelooflijk veranderd. Ik lach graag en maak graag foto’s. Eén van mijn beste vrienden is Wislina, zij heeft me geleerd om mijn haar te vlechten. Ik maak ook deel uit van de groep Chicas Poderosas, waarin we leren om in de toekomst betere mensen te zijn. Die groep heeft me zelfvertrouwen gegeven”.

Melisa ontdekte haar talent voor dansen

Achtergrond: Melisa is 4 jaar oud als ze samen met haar zussen bij NPH opgevangen wordt. Haar moeder, die alcoholverslaafd was en haar kinderen verwaarloosde, verkocht plastic flessen op straat om de kosten te dekken. Melisa woont als gezin samen met haar zussen in het kinderdorp. Ze is afgestudeerd aan de middelbare school en doet momenteel haar dienstjaar*. Volgend jaar gaat ze naar de universiteit om tandheelkunde te studeren.

Melisa zegt: “Ik heb zoveel kansen en mooie waarden meegekregen van mijn NPH familie. NPH leerde mij om de juiste beslissingen te nemen en dankbaar te zijn. Ik heb er ook mijn talenten ontdekt. Zo werd ik lid van een folkloristische dansgroep en kon naar de VS reizen om op te treden.
Eén van mijn dromen is om tandheelkunde te studeren. Dat ik sta waar ik vandaag sta
is enkel mogelijk dankzij God en de steun van gulle mensen die, zonder ons te kennen, helpen om onze doelen te bereiken”.

*Dienstjaar: als de kinderen afgestudeerd zijn, werken ze een jaar in het kinderdorp. Het dienstjaar helpt hen om zich voor te bereiden op het (werk)leven en dankbaarheid te tonen.

Raquel is herenigd met haar eigen familie

Achtergrond: Raquel kwam als jong meisje bij ons terecht omdat haar moeder op dat moment niet voor haar kon zorgen. Begin 2022 werd het plan om Raquel en haar jongere zusje te herenigen met hun moeder, goedgekeurd door de rechter. Het gezin stelt het goed en brengt de nodige veranderingen aan. Raquel en haar jongere zusje wonen nu bij hun moeder en stiefvader in Guatemala City. NPH houdt nauw contact met de familie.

Raquel zegt: “Ik ben erg blij dat ik opnieuw bij mijn ouders ben, nadat we meer dan een jaar van elkaar gescheiden waren. Elke ochtend geef ik mijn vader en moeder een dikke knuffel. Ik hou van mijn nieuwe klasgenoten en van mijn school hier in de stad. Ik ben erg dankbaar dat NPH mijn familie blijft helpen en dat de maatschappelijk werkers van het One Family programma ons bezoeken en met ons spelen”.

Als gevolg van de aardbeving in Haïti kwam Cazeau in ons kinderdorp terecht

Achtergrond: Cazeau heeft zeven broers en zussen. Zijn moeder overleed aan kanker en zijn vader stierf tijdens de aardbeving van januari 2010. Zijn oudere broer nam de verantwoordelijkheid op zich, maar had geen middelen om voor hen te zorgen. Cazeau woont momenteel in het kinderdorp in Ste Helene. In de toekomst wil hij graag Business Management studeren.

Cazeau zegt: “Ik ben erg blij om deel uit te maken van deze grote familie. Ik geniet nu van onderwijs, veel nieuwe vrienden, een
dak boven mijn hoofd om te rusten en medische zorg. Ik heb geen honger meer want ik krijg drie maaltijden per dag. Ik herinner me dat ik er heel slecht aan toe was voordat ik bij deze familie kwam. Maar nu ben ik in topvorm, gezond en opgeleid.
Zonder de hulp van NPH en haar gewaardeerde donateurs zou ik niet de persoon zijn die ik vandaag ben”.

Gonzalo uit Honduras heeft veel dromen voor de toekomst

Achtergrond: Gonzalo was nog een baby toen hij samen met zijn broers en zussen bij NPH toekwam. Hun moeder was ziek en kon niet voor de kinderen zorgen. Hun vader liet hen in de steek. Gonzalo studeert aan de Primary NPH School. Hij is respectvol, vriendelijk en een liefhebbend kind. Hij houdt van voetballen. Momenteel is zijn favoriete vak Spaans omdat hij graag de klinkers leert. Gonzalo heeft veel dromen voor de toekomst.

Gonzalo zegt: “NPH helpt om ons leven te veranderen, onze capaciteiten te ontwikkelen en onze dromen waar te maken. De tío’s* zijn als ouders voor ons. Ze helpen me met huiswerk en moedigen me aan om mijn dromen te realiseren. Later wil ik voetbalcoach worden, of misschien piloot of brandweerman. Hier weet ik dat ik dat kan waarmaken. Als meer mensen ons
helpen, kunnen we meer kinderen zoals ik gelukkig maken”.

*tio’s: in de huizen in de kinderdorpen zijn er tia’s en tio’s, of letterlijk tantes en nonkels, die voor de kinderen zorgen alsof het hun eigen kinderen waren.

Joselin uit Mexico heeft haar passie als masseuse gevonden

Achtergrond: Joselin groeide op in een risicogemeenschap met drugshandel en andere misdrijven. Informatie van beide ouders is onbekend. Haar grootouders zorgden voor haar, maar door hun leeftijd konden ze haar niet alle zorgen meer
geven. Ze besluiten om haar bij NPH te laten opvangen, zodat ze krijgt wat ze nodig heeft voor haar ontwikkeling. Joselin is geboren met albinisme, wat voor een verminderd gezichtsvermogen zorgt en onderwijs erg moeilijk maakt. In
2021 begon ze een opleiding tot therapeutische masseuse.

Joselin zegt: “Bij NPH heb ik een familie gevonden die om mij geeft en die mij steunt met een alternatief studieplan dat aan mijn behoeften voldoet. Ik studeer momenteel voor een diploma therapeutische massage. Ik heb ontdekt dat dit mijn roeping is. Mijn droom is om op een dag een kuuroord te
openen. Dank aan NPH en alle mensen die mij steunen om een onafhankelijk persoon te worden”.

NPH Nicaragua helpt Lucia om samen met haar zus te wonen

Achtergrond: Lucia woont samen met haar oudere zus. Haar moeder woont in een ander land, haar vader heeft hen verlaten toen ze klein was. Ze wonen in de gemeenschap El Calvario op 21 kilometer van NPH. In de gemeenschap waar zij wonen is het rustig en ze beschikken er over de nodige basisvoorzieningen. Lucia begon te studeren bij NPH in 2015 en rondde het voortgezet onderwijs af in december 2022. Ze doet momenteel haar dienstjaar in de bibliotheek.

Lucia zegt: “Ik kwam bij NPH Nicaragua toe via het Community Education Program toen ik 9 jaar oud was. Ik was echt verliefd op mijn nieuwe school. Na de lagere school wou ik verder studeren bij NPH. Ik kreeg de
kans om twee technische workshops te volgen: kleermakerij en Communicatief Engels. Aan het einde van mijn dienstjaar wil ik geneeskunde studeren. Ik wil ook al die geweldige mensen bedanken die, zonder ons te kennen, ons blijven steunen. Met
hun bijdrage planten zij een zaadje van positieve verandering in ons leven en in onze samenleving”.

Edgar volgt een bakkersopleiding met de steun van NPH Peru

Achtergrond: Edgar leefde in extreme armoede, zijn moeder kon niet voor hem zorgen. Omdat hij fysiek en emotioneel in gevaar was, stuurde een familierechter hem naar NPH. Edgar heeft een verstandelijke beperking. Hij gaat naar een lokale school waar hij het NPH leerprogramma volgt. Het is heel belangrijk om met hem een gezonde emotionele band op te bouwen zodat hij zijn vaardigheden en capaciteiten kan vergroten. Momenteel heeft hij een bakkersopleiding afgerond in Lima. Hij heeft een vriendelijke en grappige persoonlijkheid.

Edgar zegt: “NPH heeft mijn leven veranderd. Voordat ik in het huis toekwam, had ik moeite om in mijn basisbehoeften te voorzien. Hier kreeg ik drie maaltijden per dag zonder te moeten gaan werken. Ik kon er ook naar school gaan. Door het werk had ik nog nooit lessen gevolgd. Ik ben iedereen die ons stimuleert om betere kansen voor
onze toekomst te krijgen, zeer dankbaar. Velen van ons leren hier een volledig nieuw levensritme kennen. Hier leren we namelijk hoe het voelt om een rustig en veilig leven te leiden. Bedankt omdat u ons liet inzien dat het leven vroeg of laat toch nog positief kan veranderen”

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.