Na twee operaties loopt Rosalia weer zelfstandig

De 7-jarige Rosalia was er erg aan toe. Het meisje werd geboren met een ernstige misvorming van haar linkervoet en moest dringend worden geopereerd. Alleen had haar grootmoeder – bij wie Rosalia woonde – het geld niet om een behandeling of operatie te betalen … U bracht redding.

Toen Rosalia in april 2019 in de NPH-familie van Honduras werd opgevangen, was haar toestand slecht. Door een voetmisvorming kon ze haar enkel niet buigen en stond haar voet permanent naar binnen. Daardoor liep ze altijd op het buitenste deel van haar zool. Bovendien voelde ze bijna niets meer in die voet. Een operatie was hoognodig, maar de armoede waarin zij met haar oma leefde, zorgde voor extra complicaties.

In Honduras leeft bijna 1 op de 5 mensen in extreme armoede, zonder toegang tot gezondheidszorg. Bovendien heeft vrijwel niemand een ziekteverzekering. Vele kinderen zijn dan ook ziek, ondervoed en verwaarloosd en krijgen niet de nodige medische zorg.

Na de scheiding van haar ouders werd Rosalia opgevangen door haar oma in een dorpje vlak aan de grens met El Salvador. Haar oma vertrok altijd erg vroeg in de ochtend om te gaan werken op de koffieplantages om toch maar een beetje eten op tafel te kunnen zetten. Rosalia ging niet naar school, want dat kon haar oma niet betalen. Ze bleef daarom hele dagen alleen thuis en deed wat ze kon in het huishouden. Al moest ze haar voet dan wel over de oude, vuile vloer slepen. Zo ontstond er een ernstige zweer.

Weer een tegenslag, want de openbare ziekenhuizen wilden haar niet opereren. Eerst moest de ontsteking namelijk drie maanden lang dagelijks behandeld worden. Maar Rosalia’s grootmoeder had zelfs geen geld om haar naar de stad te brengen, laat staan om de behandelingen, operatie en revalidatie te betalen!

Gelukkig staat NPH Honduras altijd open voor families uit de arme omliggende gemeenschappen. Ons kinderdorp nam kennis van de situatie van Rosalia en haar ondraaglijke pijn. Het meisje kreeg daarom meteen de juiste behandeling en woont nu ook in ons kinderdorp, waar ze naar school gaat, gezonde voeding krijgt en kan spelen. Het verlegen en stille meisje bloeit in ons kinderdorp helemaal open.

Ondertussen kreeg ze, dankzij u, al twee operaties om haar voet te corrigeren en is de evolutie zichtbaar. Ze draagt nu een laars en krijgt intensieve therapie om zelfstandig te lopen. Dank u wel daarvoor! De weg is nog lang, want ze heeft nog heel wat behandelingen nodig. Uw waardevolle hulp geeft haar de hoop dat ze op een dag helemaal genezen zal zijn.

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.