Overzicht van de situatie in Haïti

Haïti bevindt zich momenteel in een ernstige crisis door toenemend geweld en onveiligheid, veroorzaakt door gewapende bendes. Hoewel internationale troepen, waaronder Keniaanse politieagenten , aanwezig zijn, blijft de situatie verslechteren. Deze troepen zijn ingezet door de multinationale veiligheidsondersteuningsmissie (MSS) die de VN in Juni 2024 heeft benoemd.

Haitiaanse bevolking sceptisch over effectiviteit troepen

Ondanks dat de Keniaanse politieagenten is aangekomen, zijn er tot nu toe geen substantiële acties ondernomen en blijft de situatie in Haïti slecht.

De Haïtiaanse bevolking wacht gespannen op de eerste interventies. Vooral in wijken die onder controle staan van bendes is de behoefte aan veiligheid groot. De inwoners hopen dat de veiligheid snel wordt hersteld, zodat het normale leven kan terugkeren.

De Haïtiaanse regering, de Nationale Politie en de Keniaanse troepen doen voortdurend beloften vna interventies via televisie en officiële communicatiekanalen. Ondanks deze beloften blijft de situatie grotendeels onveranderd. Het publieke sentiment wordt steeds sceptischer over de effectiviteit van de troepen in Haïti.

Bendeactiviteiten houden aan en verergeren zelfs in sommige gebieden. In Croix-des-Bouquets, Ganthier, Archaie en de zuidelijke hoofdstad domineren de bendes nog steeds. Ze laten openlijk hun acties zien op sociale media.

Incidenten en escalatie van geweld

Op 30 juli werd tijdens een vuurgevecht met bendeleden een Keniaanse politieagent neergeschoten in het centrum van Port-au-Prince. De agent werd in de schouder geraakt en met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens de communicatiedienst van de missie raakten ook verschillende bendeleden zwaargewond. Deze week stak de 400 Mawozo-bende (grootste bende in Haïti) een politiebureau, voertuigen en het douanekantoor in Ganthier in brand. Hierdoor sloegen meer dan 2.100 mensen op de vlucht.

Het Ministerie van Justitie en Openbare Veiligheid verklaarde op 9 augustus dat de politie formele instructies heeft ontvangen. Ze moeten alle noodzakelijke maatregelen nemen om de criminele activiteiten van gewapende bendes te beëindigen.

Het ministerie vroeg het publiek om de politie te steunen. Ze benadrukten dat juridische stappen ondernomen zullen worden tegen iedereen die betrokken is bij het terroriseren van de bevolking.

Impact op NPH-diensten

Ondanks deze alarmerende situatie blijven de diensten van het St. Damien kinderziekenhuis operationeel. Het personeel blijft de best mogelijke zorg bieden, ondanks de wijdverspreide angst.

Terwijl de bredere gemeenschap geconfronteerd wordt met toenemend bendegeweld en onzekerheid, heerst er een sfeer van voorzichtige afwachting in het St Damien kinderziekenhuis. Net als een groot deel van de bevolking wacht het ziekenhuispersoneel op verbetering van de situatie, terwijl ze hoopvol blijven voor een positieve uitkomst.

Voor meer informatie, zie het recente VN-rapport over de situatie in Haïti.

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.