De enige kans voor Alma om uit de armoede te geraken? Een schoolopvoeding!

Alma is vandaag een gelukkige leerling uit het 6e leerjaar aan de basisschool van het kinderdorp NPH Nicaragua. Ze maakt deel uit van ons extern hulpprogramma: ze gaat bij ons naar school, maar woont bij haar mama, broer en zusje.

Alma’s vader stierf voor haar geboorte, waardoor haar mama de kinderen alleen moest opvoeden. Het gezin leefde bovendien in armoede en kwam amper rond. Door hard te werken slaagde de mama van Alma er maar net in om voor haar gezin te zorgen.

Alma was net zo strijdvaardig als haar mama én dat is ze nog steeds. De eerste strijd die ze in haar jonge leven moest aangaan, was die tegen kanker. Ze overwon de ziekte met succes.

Waar ze recenter mee worstelde, was het leren lezen. Alma zat op een openbare school maar daar leerden zij en haar broer en zus niet veel, volgens haar mama. Alma ondervond veel moelijkheden.

Door de armoede van de familie en haar gezondheidsproblemen – ze is erg gevoelig voor elke vorm van ziekte – miste ze heel wat lessen.

Daarom deed haar mama er alles aan om Alma en haar andere kinderen bij Nuestros Pequeños Hermanos (NPH) in te schrijven.

Toen Alma in september 2016 op 10-jarige leeftijd startte op onze school, zat ze in het 2e leerjaar. Leren lezen was dus een grote opgave voor haar. Gelukkig zette ze zich ongelooflijk in om vooruitgang te boeken en kreeg ze alle steun van de opvoeders, de leerkrachten en haar mama.
Ze vond ook de liefde voor het lezen.

‘Alma heeft heel hard gewerkt,’ zegt haar mama.

‘Ze oefende niet alleen op school, maar ook thuis.’ En met succes. Ze slaagde erin om snel mee te zijn met haar klas. Ze doet het volgens haar begeleider Xiomara prima: ‘Alma is een toegewijde, respectvolle en hardwerkende leerling en sluit het eerste semester af met 84%.’

Haar moeder is NPH ongelooflijk dankbaar. Ze weet dat Alma’s leesvaardigheid zal blijven verbeteren. ‘Tijdschriften, de verzen op de kalender, de Bijbel, … Wat ze ook vindt, leest ze.’

Omwille van de coronacrisis krijgen families te kampen met heel wat financiële problemen: ze kunnen hun kinderen niet naar school sturen en de nodige voeding geven. Al onze scholen nemen speciale preventiemaatregelen en trachten de nodige financiële en structurele steun te bieden aan die gezinnen. Wij volgen de kinderen op en via werkbundels kunnen ze thuis werken.

2 thoughts on “De enige kans voor Alma om uit de armoede te geraken? Een schoolopvoeding!

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.