De gevolgen van de sociale onrust en onveiligheid voor het St Damien-kinderziekenhuis

Vorige week, op 7 juli, werd de president van Haïti vermoord. Zoals u zich kunt voorstellen, heeft deze gebeurtenis grote emoties losgemaakt bij de Haïtiaanse bevolking. Het land wordt momenteel voor de komende 15 dagen belegerd en heeft onder het militair bewind een avondklok.
Ondanks de tegenslagen, gaat het St Damien-kinderziekenhuis door met de strijd.
Angst, onrust en instabiliteit in Haïti

Sinds de toeristische boom in de jaren ’80 lijkt Haïti in een vrije val te zitten. Politieke stabiliteit is er niet meer, dat was al zo voor de verschrikkelijke aardbeving van 2010. De laatste jaren is het land nog kwetsbaarder geworden, met een toename van criminaliteit, bendegeweld, onveiligheid en een gebrek aan sociale rechtvaardigheid en transparantieHet Haïtiaanse volk leef momenteel in angst. Ontvoeringen komen steeds vaker voor en zijn een bloeiende industrie geworden, die de maffianetwerken van het land hebben verrijkt. De lijst van gegijzelden, waarvan sommigen verkracht, gemarteld, vernederd of geëxecuteerd  werden, zelfs na betaling van het losgeld, blijft groeien. De straten van Port-au-Prince, de hoofdstad van meer dan 2,5 miljoen inwoners, loopt leeg.

Sommige families van de slachtoffers zitten permanent in de schulden. Veel Haïtianen verlaten het land op zoek naar een betere toekomst.

De impact op ons St Damien-kinderziekenhuis

In tijden van onrust wordt het kinderziekenhuis geconfronteerd met problemen die een onmiddellijke reactie vereisen.

Momenteel moet de medische staf in het St Damien kinderziekenhuis 24 uur per dag werken. Dat betekent dat het ziekenhuis hen soms moet huisvesten. Het is namelijk te onveilig om na het werk naar huis te gaan. Dat legt een zware last op de toch al beperkte middelen van het ziekenhuis. Bovendien moet het ziekenhuis zorgen voor veilig vervoer voor zijn werknemers. Hiervoor worden ziekenwagens gebruikt, waardoor de kosten van het brandstofverbruik en de slijtage van de voertuigen toenemen.

©Lisette Palthe


Het ziekenhuis staat nog voor andere uitdagingen: het is moeilijk om geneesmiddelen en andere essentiële, vaak levensreddende, medisch materiaal en apparatuur te verkrijgen. Het overwerkte personeel lijdt onder de stress. Er komen minder patiënten naar de poliklinieken, wat betekent dat veel mensen niet de medische zorg krijgen die ze nodig hebben. Als gevolg daarvan neemt het aantal spoedgevallen toe voor ons ziekenhuis.

Een gevoel van angst en hulpeloosheid

Een verpleegster beschrijft hoeveel angst ze heeft als ze op straat wandelt: ‘Het geeft me veel stress, vooral omdat ik al eerder ben aangerand. Als ik laat en te voet op straat ben, kijk ik altijd over mijn schouder. In de auto moet ik heel snel rijden, want op die manier kunnen ontvoerders niet in de auto inbreken. Je hulpeloos voelen vind ik het ergste in deze situatie.’

De behoeften van ons St Damien-kinderziekenhuis

Op dit moment zijn de behoeften van het kinderziekenhuis groot. Er is grote behoefte aan persoonlijke beschermingsmiddelen, maar er zijn ook andere dringende behoeften, zoals de aanschaf van een nieuwe generator om storingen op te vangen, de bouw van een mortuarium, het bijwerken van het computersysteem, de aanschaf van een luchtzuiveringsinstallatie…

Het ziekenhuis moet ook zijn veiligheidsinfrastructuur versterken vanwege de toenemende instabiliteit in het land. Tot de noodzakelijke verbeteringen behoren het kopen van veiligheidscamera’s, verlichting rond het ziekenhuis en het bouwen van versterkte omheiningen.

Het St Damien-kinderziekenhuis is momenteel het enige kinderziekenhuis in Haïti. Het ontvangt patiënten uit alle regio’s van het land, is 24 uur per dag open, elke dag van de week, en staat altijd klaar om (indien nodig gratis) kwaliteitszorg te verlenen aan mensen in nood.

Onze zorgkundigen en artsen werken onvermoeibaar om het leven van duizenden Haïtiaanse kinderen te redden in een context die we ons moeilijk kunnen voorstellen.

En toch moeten we er ons bewust van zijn dat de situatie er dramatisch is. Uw hulp is NU nodig!
Steun daarom vandaag nog de vitale missie van het St Damien kinderziekenhuis a.u.b.

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.