Noodhulp voor verwoestende aardbeving in Haïti!

Een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter trof het zuidwesten van het land op zaterdag 14 augustus om 8u30 plaatselijke tijd. Het epicentrum bevond zich op het schiereiland Tiburon, in het zuiden van Haïti en op 150 km van Port-au-Prince. Een rampzalige situatie die de Haïtiaanse bevolking, nog meer kwetsbaar door de politieke crisis na de recente moord op president Jovenel Moïse, opnieuw treft. De schade is enorm: een groot aantal huizen en gebouwen stortte in slechts een paar seconden in. Dat doet denken aan de aardbeving van 2010 en het is een nieuwe klap voor het land na de cholera-epidemie, tropische stormen, COVID-19, rellen en politieke onrust van de afgelopen tijd.

health, building destroyed by earthquake

Gevolgen van de aardbeving

De aardbeving werd in heel het Caribisch gebied gevoeld. Het kinderdorp NPH Dominicaanse Republiek heeft ons verzekerd dat iedereen daar in orde is.

Het is in Haïti dat het noodlot opnieuw toeslaat. We hebben daar met verschillende mensen gesproken. Zij waren allen geschokt en bedroefd, aangezien het hele zuiden van het land is verwoest. Vanmorgen was het dodental al opgelopen tot 1.300 mensen en werden er al 5.700 gewonden gemeld. Deze aantallen zullen de komende dagen ongetwijfeld nog toenemen.

Gelukkig zijn het kinderziekenhuis St Damien en onze kinderdorpen in Tabarre en Kenscoff tot op heden onbeschadigd gebleven. De kinderen en het personeel zijn veilig en wel. De hoofdstad, Port-au-Prince, bleef ook gespaard.

Echter, de directeur van het kinderdorp, Kenson Kaas, vermeldt dat de situatie in het zuiden van het land dramatisch is. Foto’s en video’s tonen de meest uitgebreide schade. Wij zijn zeer bezorgd over alle families en kinderen in de gemeenschappen in het zuiden van het land en proberen momenteel contact op te nemen met verschillende mensen binnen NPH Haïti om er zeker van te zijn dat zij veilig zijn.

Hier is onze directeur, Kenson Kaas, die de kinderen geruststelt na de beving.

Van de ene ramp naar het andere

We voelen allemaal hetzelfde. Dr. Jacqueline Gautier, directeur van St Damien, zei: ‘Wat we nodig hebben is een lange pauze, niet de ene ramp na de andere’. Toch steken ze in het ziekenhuis meteen de handen uit de mouwen om noodhulp te bieden aan mensen in grote nood en zorgen ze voor de meest kwetsbaren. De familieleden van de patiënten zochten hun toevlucht in de tuinen tijdens de aardbeving, maar twijfelen om terug te keren naar het gebouw uit angst voor de nasleep van de aardbeving. Daarom sliepen de kinderen in de kinderdorpen gisterennacht ook buiten, in het geval van naschokken.

Wat de situatie op dit moment bemoeilijkt is niet alleen dat bendes één van de ingangen van Port-au-Prince blokkeren en daarmee de toegang tot de gezondheidszorg, maar ook dat er een orkaan op komst is. Wat, in dit geval, des te meer dramatisch zou zijn …

Vanwege de bevingen vannacht rond Port-au Prince, sliepen onze kinderen en personeel buiten voor de veiligheid

Help ons!

Haïti is een prachtig land, de inwoners zijn trots en moedig en herstellen van elke ramp die ze tegenkomen. Maar ze kunnen het niet alleen. Daarom doen we alles wat we kunnen om de slachtoffers van de aardbeving te helpen. Zij houden vol, wij dus ook. Help ons alstublieft ter plaatse de nodige hulp te bieden!

Elke donatie, groot of klein, telt. Dat geld wordt gebruikt voor noodhulp (drinkwater, voedsel, onderdak en medische zorg). Wij zullen ook een inventaris maken van wat daarna het meest nodig is en u op de hoogte houden van de situatie.

Kom vandaag nog in actie en doneer!

Alvast hartelijk dank voor uw onmisbare hulp.

Met vriendelijke groeten,

Joëlle Pollentier
Directeur van de Stichting Onze Kleine Weeskinderen

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.