Dr. Gautier getuigt over de aardbeving in Haïti

Nationaal NPH-directeur en dokter in het St Damien-kinderziekenhuis, Dr. Jacqueline Gautier herinnert zich levendig dat fatale moment op 12 januari 2010. In slechts 35 seconden voltrok zich een echte ramp:

‘Ik kwam net terug uit St Damien. Alles beefde. Vanuit Port-au Prince stegen grote stofwolken op en weerklonk non-stop geschreeuw. De stad was vreselijk getroffen, met overal dode mensen. Het leek een oorlogsgebied.

Mijn man werd vermist en bleek later te zijn gestorven, dicht bij het epicentrum. Vrijwel iedereen in Haïti is getraumatiseerd. Toch was er ook veel solidariteit.

We begroeven onze naasten en troostten elkaar. In het ziekenhuis verloren we drie medewerkers, en velen raakten gewond. Gelukkig doorstond het kinderziekenhuis de ramp vrij goed en veranderde het in een openluchtziekenhuis met een klein tentendorp in onze achtertuin.

10 maanden nadien brak de cholera uit, die 10.000 mensen het leven kostte. Voeg daar de grote orkanen in de jaren die volgden aan toe … Onze natie heeft diepe mentale en fysieke wonden. Toch strijden we verder. We willen via St Damien die tragedies veranderen in kansen. Ondanks alle rampspoed zullen we volharden met moed, geloof, hoop en de warme steun van onze
donateurs.’


12 Januari 2010: een zwarte dag voor Haïti

  • 1.500.000 mensen dakloos 
  • Aardbeving 7.0 op de schaal van richter
  • Meer dan 230.000 doden
  • Meer dan 300.000 gewonden
  • 25 KM van de hoofdstad Port-au-Prince 

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.