Géhy Jean Noel getuigt over de aardbeving en hoe NPH families te hulp schiet

Géhy Jean Noel is een ‘ex-pequeño’ bij NPH Haïti (iemand die vroeger in onze kinderdorp woonde) en heeft een getuigenis geschreven over de aardbeving die Haïti op 14 augustus geteisterd heeft. Hij is gelukkig ongedeerd en heeft meteen actie genomen door naar het zuiden van het land (het meest getroffen gebied) te gaan om te zien hoe hij daar hulp kon bieden.

Géhy (links), onderweg om families hulp te bieden

De aardbeving in 2010

Op 12 januari 2010 maakte ik voor het eerst in mijn leven een aardbeving mee. Ik woonde toen in het kinderdorp Ste. Helene, in Kenscoff met mijn broers en zussen van NPH. Het was helemaal niet gemakkelijk, zoals je je kan voorstellen. We hebben de dood meegemaakt.

Troosteloosheid in het zuiden

Gisteren ben ik naar het zuiden van het land gegaan, meer bepaald naar Les Cayes. Ik was zeer gemotiveerd om de slachtoffers van de aardbeving te helpen, maar was ook bang omwille van de onveiligheid die in de omgeving heerst. Ik was vergezeld van andere mensen die veel schrik hadden voor de bandieten die in deze gebieden wonen, maar als missionarissen namen wij het risico. Bij de eerste hindernis begaf onze ziekenwagen het al (dat vervoersmiddel geeft meer veiligheid en laat ons toe om sneller te zijn). Gelukkig konden we toch snel doorrijden.

Langs de ganse weg van de gemeente Aquin tot aan Les Cayes, waren barricades opgeworpen door mensen die steun zochten. We hebben er veel mensen ontmoet, een werkelijk trieste en verschrikkelijke hoeveelheid getuigenissen die het menselijk begrip te boven gaan.

Ik heb wijken bezocht waar 80% van de huizen totaal verwoest of gekraakt zijn. We zagen slachtoffers op straat liggen, de enorme troosteloosheid in hun ogen viel meteen op …

We hoeven slachtoffers van de aardbeving geen vragen te stellen, hun gezichten spreken boekdelen.

Eén van de vele verwoeste huizen die Géhy onderweg naar Les Cayes zag

Persoonlijk verlies

Persoonlijk heb ik een oom verloren onder het puin. Ondanks alle inspanningen om de plek waar zijn huis stond vrij te maken, is zijn lichaam nog steeds niet gevonden. Hij was een goed mens en geliefd door de familie …


Hij liet kreten en tranen achter omdat het niet altijd gemakkelijk is te aanvaarden dat je iemand verliest van wie je houdt, maar God in zijn goedheid moge hem genadig zijn en hem aan zijn zijde aanvaarden.

Het familiehuis van Géhy Jean Joel na de aardbeving

De nood is hoog

Het ergste van dit alles is dat er orkanen worden voorspeld in Haïti. De nood is hoog en meer dan dringend. De mensen hebben hier dringend behoefte aan medische verzorging, tenten, ijzeren platen, brandhout, drinkbaar water en voedsel. Er is al een tijdelijk onderkomen voorzien voor ons. We willen graag in actie komen voordat de storm losbarst. Vrijwilligers wachten al ter plaatse op ons. Dit weekend zijn we in Les Cayes en gaan we hulp bieden aan de slachtoffers, en ook zullen we proberen om hoop te geven aan de slachtoffers. We hebben jullie nodig.

Haïti heeft jullie hulp nodig!

Help de slachtoffers en geef ze de nodige basisbehoeften!


Géhy Jean Noel

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.