Wood: hoe deze ondervoede baby weer aansterkte

Toen de 11 maanden oude Wood door zijn moeder in het kinderziekenhuis St Damien in Haïti werd binnengebracht, was hij erg ondervoed. Door uw hulp kon hij daar behandeld worden via het speciale behandelingsprogramma voor ondervoeding. Toch duurde het erg lang voor hij weer sterk genoeg was.

Wood is de jongste zoon van Denia, een 28-jarige mama met nog twee jongens van 6 en 2 jaar. De familie leeft in Gwo Cheval in het zuidoosten van Haïti, op 5 uur rijden van het St. Damien kinderziekenhuis. Toen Denia zag dat Wood’s gezondheid niet goed was en hij zwellingen op zijn lichaam had, bracht ze hem naar de lokale arts. Die kon helaas niet helpen.

De peuter werd overgebracht naar St Damien. Daar bleek dat Wood kampte met ernstige ondervoeding, bloedvergiftiging en abcessen op zijn hoofd.

Er werd meteen gestart met het speciale behandelingsprogramma voor ondervoeding. Dat verloopt in 3 fasen.

Fase 1: stabilisatie
Aan de hand van transfusies wordt het kind gerehydrateerd en krijgt het speciale melk. Wood wordt 15 dagen lang behandeld op de afdeling intensieve zorgen tot hij stabiel is en zijn zwellingen verdwijnen.
Fase 2: overgang
De focus ligt op het terugwinnen van gewicht. Na 40 dagen op de ondervoedingsafdeling weegt Wood 5,5 kg. Hij moet minimaal 6,8 kg wegen voordat hij de afdeling mag verlaten.
Fase 3: herstel
Kinderen krijgen speciale voeding en begeleiding om hun lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren. Het programma duurt een 6-tal weken. Patiënten blijven in deze fase tot ze het beoogde gewicht hebben. Vanwege de ernst brengt Wood uiteindelijk 4 maanden door op de afdeling voor ondervoeding.


Dankzij uw steun kan St Damien het programma voor ondervoede kinderen blijven inzetten. Zo helpt u rechtstreeks om het leven van kinderen zoals Wood te redden.

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.