Redt levens sinds 1989

Het kinderziekenhuis heeft haar naam te danken aan onze belgische landgenoot, pater Damiaan. Net zoals hij zich inzette voor mensen met lepra, wilt ons medisch personeel zich inzetten voor de kansarme kinderen in Haïti.

Het St Damien-kinderziekenhuis biedt hoogwaardige medische behandeling voor kansarme, zieke kinderen en zwangere vrouwen in Haïti.

Meer dan de helft van alle patiënten wordt opgenomen voor besmettelijke ziektes, zoals tuberculose, malaria en HIV. Nog eens 25% wordt opgenomen voor niet-besmettelijke ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten of nierinfectie.

De meeste van de opgenomen patiënten zijn ondervoed. Daarbij krijgen dagelijks 100 kinderen een behandeling voor acute, parasitaire en bacteriële infecties in de polikliniek.

Het St Damien-kinderziekenhuis heeft ook gemeenschaps- en volksgezondheidsprogramma’s. Via die programma’s worden elk jaar meer dan 80.000 diensten aan kinderen en volwassenen aangeboden. Dit is nodig, want in Haïti haalt 1 op de 10 kinderen zijn 5e verjaardag niet.

De drie prioriteiten van het St Damien-kinderziekenhuis

Wat wij dankzij uw hulp verwezenlijken

  • Levens redden in Haïti – Wij verlenen elk jaar meer dan 70.000 diensten aan kinderen, baby’s en zwangere vrouwen.
  • Kinderen met kanker behandelen – St Damien is het enige ziekenhuis in het land dat kinderen met kanker een behandeling biedt.
  • Baby’s ter wereld te brengen – Het ziekenhuis heeft  in 2020 2621 baby’s ter wereld gebracht en vrouwen geholpen die een zwangerschap met een hoog risico nodig hadden.
  • De armste kinderen van Haïti helpen – De kinderen die getroffen zijn door ondervoeding, cholera, tbc en HIV worden hier behandeld.

Wist u dat?

  • In het St. Damien-kinderziekenhuis gebruiken we de ‘Kangaroo care’ techniek voor de verzorging van pasgeborenen. Er zijn aanwijzingen dat het doeltreffend is om o.a. de zuigelingensterfte en het risico van ziekenhuisinfecties te verminderen.
  • We hebben een speciale ruimte voor zieke kinderen en kinderen met een beperking die in het ziekenhuis worden achtergelaten, genaamd ‘Fish Room’.
  • Dr Jacqueline Gautier is nationaal directeur van het St. Damien-ziekenhuis. Zij ontving in 2016 de Human Rights Hero Award van de Amerikaanse Ambassade voor haar werk als ambassadeur van de gezondheid van de meest kwetsbare en achtergestelde kinderen van Haïti.