Programma’s ter ondersteuning van arme gemeenschappen

We dragen op verschillende manieren bij aan de ontwikkeling van mensen in de omliggende arme gemeenschappen. Hiermee vergroten we niet alleen het draagvlak voor ons werk, maar tegelijkertijd verkrijgen we de steun van de plaatselijke bevolking. Of het nu gaat om noodhulp voor een natuurramp of een lokale crisis, of om een samenwerking met nationale kinderwelzijnsorganisaties. Tegelijkertijd proberen we ervoor te zorgen dat we voldoen aan de lokale wettelijke, ethische en culturele normen. Door ons aan te sluiten bij internationale en lokale inspanningen kunnen we een aanzienlijke vooruitgang boeken in de gemeenschappen.

Kinderdagverblijven | Scholen | Familie reïntegratie | Transitiehuizen | Eigen klinieken

Kinderdagverblijven

Het doel van onze kinderdagverblijven is om alleenstaande moeders die werken of studeren te begeleiden en hun kinderen een betaalbare en kwalitatief goede dagopvang te bieden. Op die manier moeten ze niet kiezen tussen hun kinderen, hun baan of hun studie. We zorgen voor kinderen van 1 tot 7 jaar oud. We bieden deze kinderen onderwijs, maaltijden en vervoer, maar ook waarden en liefde.

Enkele feiten:

  • NPH Honduras opende het kinderdagverblijf genaamd ‘Pasos pequeñitos’ (kleine stapjes), dat ongeveer 20 kinderen opvangt.
  • Het kinderdorp in El Salvador opende haar kinderdagverblijf in 2017 ten behoeve van 50 kinderen uit de gemeenschappen.
  • NPH Guatemala opende haar kinderdagverblijf in 2019. Het biedt momenteel 21 kinderen uit de nabijgelegen gemeenschap integraal onderwijs aan.

Scholen

Onze basisscholen en middelbare scholen garanderen onderwijs aan de kinderen die bij ons in het kinderdorp wonen, maar we openen ook onze deuren voor kinderen uit de omliggende gemeenschappen. Bovendien bieden we studiebeurzen aan externe studenten. Dat betekent dat momenteel meer dan 5400 kinderen van maandag tot en met vrijdag bij ons naar school gaan. Naast onderwijs bieden we hen ook een ontbijt, een middagmaaltijd en een gezondheids- en ontwikkelingsprogramma, waarmee we een goede ontwikkeling van het kind garanderen.

Mexico, Honduras, El Salvador, de Dominicaanse Republiek, Nicaragua, Guatemala en Haïti hebben de respectievelijke vergunningen van het nationaal Ministerie van Onderwijs gekregen. Dat wil zeggen dat de scholen en beroepsateliers geaccrediteerd zijn om wettelijk erkende certificaten uit te delen wanneer de kinderen en jongeren hun studieprogramma’s voltooien. De inhoud en kwaliteit van het onderwijs omvat internationale normen voor Montessori-onderwijs en het Engels (dat op de meeste scholen in die landen niet wordt aangeboden).

Familie reïntegratie

Vele kinderen in onze kinderdorpen blijven daar tot ze op eigen benen kunnen staan. Het gebeurt dat sommigen ook tijdelijk aan onze zorg worden toevertrouwd, wanneer hun familie hen niet kan onderhouden of wanneer ze via de lokale overheid naar ons worden doorverwezen. In overeenstemming met de richtlijnen ‘Alternatieve Zorg voor kinderen‘ van de Verenigde Naties, die in 2010 van start is gegaan, hebben we het gemeenschapsprogramma ‘One Family’ (één familie) ontwikkeld.

Onze visie? We versterken families, zodat de kinderen naar school blijven gaan en zich kunnen ontwikkelen tot onafhankelijke, verantwoordelijke volwassenen. Zijn de kinderen ziek, dan kunnen ze naar de dokter. We zorgen eveneens voor gezonde voeding en kleding. Maar daar blijft het niet bij. Naast financiële hulp, worden de ouders ook bijgestaan in de opvoeding van hun kinderen. Met andere woorden, we zorgen met het programma ‘One Family’ voor een verantwoorde opvang in het ouderlijk huis.

Transitiehuizen

Het transitiehuis ‘Casa Mi Esperanza’, ligt in Catacamas, in de staat Olancho. Dat is één van de meest kwetsbare staten van Honduras. Het centrum is een tijdelijk onderkomen voor kinderen die vanwege sociale risico’s niet bij hun familie kunnen wonen. Intussen wordt er een permanente oplossing voor ze gevonden. Onder risicosituaties verstaan we bijvoorbeeld kinderen die werden verlaten, minderjarige migranten, kinderen die op straat leven, kinderen die zijn misbruikt, enz. De periode dat een kind in ons transitiehuis verblijft kan variëren van een paar dagen tot een maand. Ook in de Dominicaanse Republiek hebben we een transitiehuis, genaamd ‘Niños de Dios’, gelegen in Monte Plata.

Onze medewerkers (maatschappelijke werkers en psycholoog) onderzoeken steeds de mogelijkheden van een familiereïntegratie met de biologische gezinsleden. Als er geen mogelijkheid tot reïntegratie is, wordt er geprobeerd om de beste oplossing voor het kind te vinden. Soms zijn onze kinderdorpen één van de beste opties.

Eigen klinieken

De 11 kinderdorpen in Latijns-Amerika en Haïti, hebben gezondheidsklinieken die de eerste medische evaluaties van het kind uitvoeren wanneer het bij ons wordt opgevangen.

Veel van onze klinieken staan open voor de lokale bevolking. Zo zorgen we ook voor de meest kwetsbare gezinnen die door gebrek aan middelen niet naar de grote openbare ziekenhuizen kunnen gaan. Het hele jaar door zijn er onder andere verschillende medische brigades die naar onze kinderdorpen komen om een verscheidenheid van operaties en behandelingen uit te voeren bij onze kinderen en de lokale gemeenschap.

Bovendien hebben we in Haïti het St. Damien-kinderziekenhuis, het enige kinderziekenhuis in het land. Hier krijgen jaarlijks duizenden zwangere vrouwen en kinderen de nodige medische zorg. Lees er hier meer over.