Emancipatie van vrouwen in gemeenschappen in Guatemala

NPH Guatemala zet zich in voor emancipatie van vrouwen door middel van vele projecten zoals Chicas Poderosas, workshops en cursussen.

Dit is noodzakelijk in landen zoals Guatemala. Dit is noodzakelijk in landen zoals Guatemala. 51% van de totale bevolking is vrouw. Maar worden uitgesloten van de voordelen van ontwikkeling.

De Economische Commissie voor Latijns-Amerika (ECLAC) schat dat Guatemala het op één na hoogste percentage analfabeten onder vrouwen in Midden-Amerika heeft.

Veel Guatemalteekse vrouwen zijn belast met de (onbetaalde) zorg voor kinderen en huishoudelijk werk. Hierdoor kunnen zij niet deelnemen aan de formele economie. Door hun gebrek aan economische zelfstandigheid kunnen zij ook niet ontsnappen aan huiselijk geweld.

Veel mishandelde vrouwen die geweld tolereren doen dat omdat ze niet economisch onafhankelijk zijn.

Onze campagne in Guatemala: ‘Guatemala, wij zijn hen’ – ‘zij is onoverwinnelijk’

Hoe NPH Guatemala vrouwen emancipatie steunt

Gezien de problemen in Guatemala is NPH Guatemala een samenwerking aangegaan met de ‘Oficina de la Mujer’ (het kantoor voor vrouwen). Dit is een dienst van de gemeente Parramos die zich richt op het bevorderen van het welzijn van lokale vrouwen en gezinnen.

Samen helpen we vrouwen om actief te streven naar hun eigen ontwikkeling, stimuleren we het leiderschap van vrouwen in de gemeenschap, bevorderen we de economische, sociale en politieke participatie van vrouwen en helpen we vrouwen bewust te maken van hun rechten.

Dina Lopez, directeur van het kantoor voor vrouwen in Parramos en programmaleider van het initiatief “Empoderamiento a Mujeres” (Vrouwenemancipatie), zegt: “Vrouwen in Parramos hebben een gemiddeld maandinkomen van QTZ 1.250 (154€). De meeste vrouwen hier werken informeel in de landbouw of doen informele activiteiten, zoals kleren wassen of huizen schoonmaken,” zegt Dina. Dit is minder dan de helft van het officiële maandelijkse minimumloon van QTZ 2.872 (352€) in Guatemala.

Josefina’s verhaal van emancipatie

Josefina woont met haar familie in een klein huis in San Luis. Voor de COVID-19 epidemie werkte Josefina vele jaren in een restaurant in Antigua Guatemala. Door de pandemie verloor ze echter haar baan in 2020. Sindsdien werkt ze vanuit huis door te koken voor evenementen en door stoffen te naaien om bij te dragen aan het gezinsinkomen.

Als gevolg van COVID-19 zijn de scholen overgeschakeld van klassikale lessen naar online-onderwijs. Dit betekende dat Josefina thuis een internetverbinding moest installeren zodat haar kinderen hun studies konden voortzetten tijdens de pandemie. “Ik ben erin geslaagd om kleding te maken en het inkomen van ons gezin te verhogen om te kunnen voldoen aan de nieuwe onderwijsvereisten, maar het is erg moeilijk,” zegt ze.

Hoe een workshop een leven veranderde

Josefina hoorde over NPH Guatemala via een social media post, waarin het kantoor voor vrouwen en NPH Guatemala gratis workshops in bakkerijen, naaien en kleermaken aanprezen. Ze aarzelde niet om contact op te nemen met Dina Lopez en schreef zich in voor de drie maanden durende cursus die in februari 2021 begon bij NPH in Casa San Andrés.

Josefina was een actieve studente tijdens de cursus en was de enige studente die elke week extra kledingstukken leverde. Tijdens de diploma-uitreiking won Josefina prijs voor de beste student. Ze kreeg een nieuwe naaimachine en kon daardoor haar thuisproductie van stoffen verbeteren. Ze kon grotere projecten aannemen, zoals een voor de gemeente Parramos, waarbij ze 200 stoelhoezen en 20 tafellopers voor hen creëerde.

Josefina is ambitieus: “Ik wil graag meer naaitechnieken leren, daarom heb ik me ingeschreven voor de tweede cursus in januari 2022. Op die manier kan ik andere kledingstukken maken met meer geavanceerde en gespecialiseerde naaivaardigheden,” citeert Josefina.

Guatemalteekse vrouwen moeten vooruitgang blijven boeken

Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in maatschappelijke activiteiten en de realiteit in Guatemala laat zien dat uitsluiting, discriminatie, en vooral geweld tegen vrouwen, nog steeds bestaan.

NPH Guatemala zet zich in voor de bevordering en uitvoering van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Via onze programma’s ondersteunen we sterke vrouwen met SDG #5 – Gendergelijkheid: Bereik gendergelijkheid en geef alle vrouwen en meisjes meer kansen; SDG #8 – Fatsoenlijk werk en economische groei: Bevorderen van duurzame, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve werkgelegenheid en fatsoenlijk werk voor iedereen; en SDG #10 – Ongelijkheid verminderen: Ongelijkheid binnen en tussen landen verminderen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.