Luisa verlegt grenzen bij NPH Honduras

Luisa komt de werkplaats van NPH Honduras binnen met gigantische veiligheidshandschoenen en
een beschermende helm op, maar achter het glazen vizier schuilt een brede glimlach.

Luisa vecht op haar manier tegen de machocultuur

“Ik hou van dit soort werk”, zegt de 16-jarige Luisa. “Ik weet dat ik een beetje anders ben dan andere
meisjes van mijn leeftijd, maar dat vind ik prima”. In april 2021 schreef ze zich in voor de workshop beroepslassen in Rancho Santa Fe bij NPH Honduras. Dit veranderde Luisa’s leven. Honduras is een land met een sterke machocultuur. Het is wat ongebruikelijk voor een tienermeisje om dit beroep te kiezen, maar Luisa zet die stereotypen opzij en volgt haar interesses met trots.

Beroepsopleidingen bij NPH

Bij NPH krijgen de kinderen een formele opleiding, maar ze nemen ook deel aan een beroepsopleiding om technische vaardigheden te ontwikkelen.

Luisa’s leven was niet altijd gemakkelijk

Luisa’s leven was niet eenvoudig. Ze kwam bij NPH Honduras toen ze 8 jaar oud was met haar vijf broers en zussen. Haar vader stierf door een ongeluk en haar moeder had veel moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Luisa herinnert zich dat ze vaak maar één tortilla hadden om te delen. Het duurde ook even om te wennen aan haar nieuwe omgeving bij NPH, maar ze zag al snel de nieuwe kansen die ze kreeg. Vandaag woont ze samen met haar broers en zussen.

Luisa wil in de toekomst haar eigen werkplaats hebben

“Ik vond een plek waar ik kan studeren, ik kreeg een thuis, medische zorg, heerlijk eten, en volgde allerlei workshops. Zoveel dingen waarvan ik niet wist dat ik er recht op had”, glimlacht ze terwijl ze zich voorbereidt op de les in de werkplaats. “Op een dag wil ik in mijn eigen huis lassen en misschien mijn eigen werkplaats hebben. Weinig meisjes volgen deze cursus, maar ik wilde het echt proberen. Ik kan nu mijn eigen pad volgen en mijn vaardigheden ontwikkelen. Ik zou niet de persoon zijn die ik ben zonder de hulp van NPH”, sluit ze af.

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.