Nuestros Pequeños Hermanos, geïnspireerd door christelijke waarden, streeft naar het creëren van een liefdevolle en veilige gezinsomgeving voor kwetsbare kinderen die in extreme omstandigheden leven. Door middel van uitgebreid onderwijs, gezondheidszorg en geestelijke vorming geven we kinderen de kans om hun potentieel te ontwikkelen en zo een betere toekomst te creëren voor henzelf, hun familie en hun gemeenschap.

Father wasson talking to a child who is in jail

Ons begin

Op een warme zomerdag in 1954 kwam een jongetje een kerk binnen in Cuernavaca, Mexico. Zijn naam was Carlos, en zijn honger dreef hem ertoe geld uit de collectebus te stelen. Carlos werd gearresteerd en zou een zware straf krijgen voor zijn misdaad. De pas gewijde priester van de kerk, pater William B. Wasson, vroeg de rechtbank om genade. Hij vroeg de rechter om de voogdij over Carlos, zodat hij hem te eten kon geven, kleren en een thuis kon geven. De rechter accepteerde dat. In feite, bleef de rechter kinderen naar William B. Wasson sturen. Aan het eind van het jaar had Wasson 32 kinderen onder zijn hoede en werd Nuestros Pequeños Hermanos (NPH, Spaans voor “Onze Kleine Broeders en Zusters”) geboren.

Pater William B. Wasson

Geboren op 21 december 1923 in Phoenix, Arizona, was pater William B. Wasson altijd begaan met de noden van de armen. Hij behaalde zijn MA in rechten en sociale wetenschappen aan de San Luis Rey Universiteit in Santa Barbara, Californië. Daarna reisde hij naar Mexico, waar hij in 1953 tot priester werd gewijd door de VII bisschop van Cuernavaca. Pater Wasson werd aangesteld bij de kapel in de Tepetates marktwijk van Cuernavaca, en richtte vrijwel onmiddellijk een kinderdagverblijf voor arme kinderen op.

Hij wijdde meer dan 50 jaar van zijn leven aan het dienen als een vader, kostwinner en leraar voor ontelbare kinderen. NPH heeft nu kinderdorpen en programma’s in negen landen: Bolivia, de Dominicaanse Republiek, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Mexico, Nicaragua en Peru. Hij kreeg internationale erkenning voor zijn werk ten behoeve van kinderen.

Op 16 augustus 2006, omringd door de kinderen van NPH waar hij zo veel van hield, overleed pater Wasson in Cottonwood, Arizona. Zijn nalatenschap leeft voort door de meer dan 18.000 wees-, verlaten- en arme kinderen die zijn grootgebracht in onze kinderdorpen.

Citaten over Vader Wasson

“De liefde die u hebt gedeeld met ontelbare kinderen heeft de wereld zeker verrijkt. U hebt hun leven gezegend veel meer dan wat materiële rijkdom voor hen zou kunnen doen; want u hebt hen liefde, hoop, geloof … en zorg gegeven.”

– Paus Johannes Paulus II

“Ik vraag God u en dit prachtige werk te blijven zegenen, opdat in de komende jaren nog veel meer kinderen door u Gods vaderlijke liefde mogen ervaren.”

– Moeder Teresa

little girl shows a picture of Father wasson

Onze principes

Onze overwegingen, interacties en beslissingen zijn gebaseerd op de christelijke principes van: “…zoals u de minste van mijn broeders en zusters hebt aangedaan, hebt u Mij aangedaan” en “Heer, maak mij tot een instrument van uw vrede…”. Deze principes leiden ons handelen bij het versterken van de rechten en verantwoordelijkheden van kinderen zoals uitgedrukt door:

  • Mededogen en empathie voor anderen
  • Zorg gericht op de behoeften van elk kind
  • Het tot stand brengen en onderhouden van gezonde familiebanden
  • Toewijding om onze familie en onze gemeenschap te dienen
  • Respect en nederigheid in onze houding
  • Transparantie en verantwoording in onze acties en verslaglegging
  • Omarmen van diversiteit en inclusiviteit