Onze directeur deelt haar zorgen in tijden van corona

De laatste weken werd de wereld op zijn kop gezet door de pandemie. Ondanks die chaos, hebben we vele vormen van solidariteit zien ontstaan.

Zoals we u recent hebben geïnformeerd, heeft onze organisatie belangrijke maatregelen genomen tegen het coronavirus in de kinderdorpen. We kunnen u met opluchting meedelen dat tot op heden, geen gevallen werden ontdekt.

Wij worden nochtans met enorme problemen geconfronteerd. Niet alleen in onze 11 kinderdorpen, maar ook in onze gemeenschapsprogramma’s. Gezien de huidige situatie is uw hulp meer dan ooit dringend en van levensbelang in deze al verzwakte landen. De gevolgen van de lockdown zijn aanzienlijk in België. U moet weten dat ze daar rampzalig zijn.

De voedselprijzen zijn omhooggeschoten. De meeste mensen in deze landen eten naargelang van wat ze die dag hebben verdiend. Ze hebben dus niet genoeg geld om eten te kopen als ze niet werken. Bovendien is de sluiting van scholen een ramp voor de armste gezinnen: zo veel kinderen krijgen nu geen middagmaaltijd meer, vaak hun enige maaltijd van de dag. Velen lijden daardoor aan ondervoeding. U kan zich dan ook inbeelden dat wij dat niet kunnen laten gebeuren.

Daarom steken wij de handen uit de mouwen en delen we onder andere in Guatemala en El Salvador voedsel uit aan de arme gemeenschappen rondom de kinderdorpen.

Astrid, onze vrijwilliger in Honduras, moest door de pandemie terugkeren naar België.

Ze deelt haar zorgen met ons:

Hoe lang zullen deze voorraden strekken? Wat als er een zeer droge zomer aankomt? Wat als de chauffeurs die eten brengen op termijn nergens nog iets kunnen vinden? Ik ben bang voor wat er zal gebeuren in Latijns-Amerika en Haïti. Ik voel hier in België veel solidariteit en aandacht voor het welzijn van elkaar. In Honduras is dit in de huidige situatie niet mogelijk. Met een gezondheidssysteem dat al lang voor de crisis in elkaar stortte, kunnen ze dit virus niet onder controle houden. Vooral de armen, en dus de meerderheid, zullen het enorm moeilijk krijgen en zwaar lijden. Het doet me erg veel pijn om te zien hoe het daar gaat en nog meer als ik aan de toekomst denk.

Is dat niet hartverscheurend? De lokale bevolking rekent op onze klinieken op het vlak van medische zorg en transport van patiënten voor medische noodgevallen. Maar onze zorginstellingen hebben niet voldoende beschermingsmiddelen om met een dergelijke crisis om te gaan.

En toch moeten we in staat zijn de nodige basiszorg te verlenen aan milde coronagevallen. We moeten patiënten in ernstige of kritieke staat naar ziekenhuizen kunnen doorverwijzen. Er staan levens op het spel, zoals dat van de Dormond.

“Dormond is 20 jaar oud en vreselijk ziek. Hij werd positief getest voor het coronavirus. Dat weet hij. Elke keer als iemand in zijn buurt komt, haast hij zich om zijn masker aan te doen zodat we niet besmet worden, ook al verstikt het hem. Dormond is er erg slecht aan toe en hij vraagt mij om de kwade geesten, die hem het leven willen ontnemen, te verjagen. Ondertussen doen we alles wat we kunnen om hem te genezen met de weinige middelen die we hebben. Elke minuut telt …,” Rick Frechette, priester en dokter in ons St Damien-kinderziekenhuis in Haïti.

Het is niet gemakkelijk om thuis te blijven. Het is niet gemakkelijk om zich aan te passen aan de tekorten in de winkels. Maar denk aan degenen die geen huis hebben, die niet genoeg te eten hebben en die geen medische behandeling kunnen krijgen omdat ze het zich gewoon niet kunnen veroorloven …

We hebben uw hulp dringend nodig, zodat we de crisis die onze kinderdorpen en de arme gemeenschappen bedreigt, het hoofd kunnen bieden.

Doe vandaag nog een gift a.u.b. Help ons om voor de meest kwetsbaren te zorgen.

doneer

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.